Londra şi Bruxellesul se înfruntă, la trei zile după Brexit, pe tema ”preţului” de plătit al unui acord de liber-schimb cerut de UE, respins de Johnson

Bătălia a început luni, la trei zile de la Brexit, între Londra şi Bruxelles, prin respingerea de către premierul britanic Boris Johnson a alinierii cerute de Bruxelles la reglementările Uniuniuniel Europene (UE) ca ”preţ” de plătit al unui acord de liber-schimb, relatează AFP.

Tonul s-a înăsprit, la distanţă, între premierul britanic şi negociatorul european Michel Barnier. Ei şi-au prezentat fiecare în parte obiectivele în vederea noii ere care a început vineri prin ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Cele două părţi dispun de o perioadă de tranziţie de 11 luni în vederea negocierii unui acord. Altfel, relaţiile le-ar putea fi foarte perturbate. Acest lucru îngrijorează pieţele financiare, pe care această înfruntarea aprigă a angajat deja, luni, o depreciere a lirei sterline.

”Suntem pregătiţi să propunem un acord comercial foarte ambiţios ca pilon central al parteneriatului”, a anunţat Michel Barnier. Acest acord va viza eliminarea tuturor taxelor vamale şi tuturor cotelor bunurilor schimbate cu continentul, a precizat el.

Însă francezul a avertizat totodată că UE nu va accepta să apară o economie dereglementată la uşa sa, care să profite ”de avantaje concurenţiale neloiale”.

”Nu vom fi naivi”, a avertizat Barnier.

”Cu cât vrea Regatul Unit să fie mai apropiat (de reguli), cu atât accesul pe piaţa unică va fi mai uşor (...). Aceasta este o problemă de echitate”, a subliniat preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Premierul britanic a replicat imediat că regatul nu intenţionează să facă o ”concurenţă neloială” UE sau să angajeze într-o ”cursă în jos” în privinţa normelor.

Vindicativ, Johnson a subliniat însă că Regatul Unit nu va fi obligat să se alinieze la reglementările UE pentru a spera la un acord de liber-schimb cu Bruxellesul.

”Vom împiedica noi, oare, maşinile italieneşti sau vinul german să intre în această ţară fără taxe vamale din cauza lipsei alinierii UE la reglementările britanice cu privire la beţele de plastic de amestecat cafeaua sau concediul de maternitate? (...). Bineînţeles că nu”, a tunat el.

”Atunci, sper că prietenii noştri (europeni) vor înţelege că este (...) inutil ca un acord de liber-schimb să implice o acceptare a tuturor regulilor UE cu privire la concurenţă, subvenţii, protecţia socială, mediu sau altele”, a adăugat el.

Comparându-şi ţara cu un fluture care ”iese din crisalidă”, artizanul Brexitului şi-a exprimat din nou ambiţiile comerciale mondiale ale Guvernului pe care-l conduce, subliniind că vrea să negocieze simultan cu mai multe ţări din afara UE, de la Statele Unite şi până în Noua Zeelandă.

”Suntem pregătiţi de acest joc de şah multidimensional”, ”ne vom restaura deplina suveranitate la frontiere, în imigraţie, concurenţă, reglementări”, a insistat el.

Citește și
colaj de imagini cu laurentiu reghecampf si anamaria prodan care il tine in brate pe bebeto
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
colaj de fotografii cu rapperita lizzo acoeprit de o plasa mov
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Cleopatra Stratan, imbracata intr-o rochie albă
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Mai multe articole

PRIORITĂŢI

Negocierile între Londra şi Bruxelles se vor deschide abia la începutul lui martie şi urmează să fie purtate în marş, întrucât Boris Johnson refuză să prelungească dincolo de 31 ianuarie perioada de tranziţie în care britanicii vor continua să aplice reglementările europene.

Accesul la piaţa unică a continentului, cu aproximativ 440.000 de milioane de consumatori, este crucial pentru Londra, deoarece UE rămâne primul său partener comercial.

În lipsa unui acord, se va reveni la cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ceea ce ar fi mult mai penalizator.

PESCUITUL, VITAL PENTRU MAI MULTE STATE

Pescuitul, asupra căruia cele dou părţi au promis să se înţeleagă până la 1 iulie, va fi unul dintre subiectele cu privire la care ”există riscul rupturii celei mai grave”, a subliniat Michel Barnier, în opinia căruia viitorul acord este necesar să garanteze ”un acces reciproc continuu la pieţe şi ape prin cote stabile”.

Pescarii din mai multe state membre UE, precum Franţa şi Danemarca, sunt dependenţi de apele britanice. Acestea reprezintă 30% din cifra de afaceri a pescarilor francezi.

La rândul său, Boris Johnson a subliniat că ”reluarea controlului” acestor ape cu peşte este de primă importanţă şi că ele este necesar să fie accesibile mai întâi ”vapoarelor britanice”.

Pescuitul ar putea constitui o monedă de schimb în aceste negocieri, de exemplu în privinţa accesului pe continent al serviciilor financiare britanice, cruciale pentru cartierul financiar City din Londra.

Un prim bilanţ urmează să fie întocmit la sfârşitul lui iunie, ceea ce ar permite o evaluare a riscului unui ”no deal” - un spectru care va continua să planeze, prin consecinţele sale dezastruoase - asupra discuţiilor.

Sursa : news.ro

Modele de unghii pentru Halloween. Idei creative pentru manichiura perfectă
Manichiura unei femei este de cele mai multe ori cartea sa de vizită. Unghiile frumoase și...
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să învețe din greșeli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 20 octombrie 2021 aduce multe vești bune pentru nativii din zodiac. Astăzi...
Parteneri
Imagini rare cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Cât de similar arătau Prințul William și Prințul George când învățau să meargă
Publicul adoră să vadă imagini cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Fotografiile cu Prințul William și Prințul George, alături de ceilalți copii regali, au apărut în nenumărate publicații din întreaga lume, dar unele dintre sunt mai rare. Printre acestea se numără și poze cu moștenitorii tronului atunci când învățau să meargă. 
Catine.ro
Ultimele știri