Căutare Live

Marea Britanie se desparte oficial de Uniunea Europeană, după aproape jumătate de secol de parteneriat

Istoria se schimbă în doar câteva ore! Marea Britanie se desparte de Uniunea Europeană, după aproape cinci decenii împreună. Brexit nu împarte în două numai Europa, ci desparte şi taberele din Regat. Printre proteste şi petreceri, o echipă Observator a luat pulsul Londrei, într-o zi istorică.

BREXIT. Finalul Europei aşa cum o ştiam. Şi începutul unui nou capitol din istorie.

Joseph, unul dintre britanicii de la faţa locului, spune că "astăzi este ziua Brexit. Am luptat timp de aproape patru ani. Acum a venit ziua! La 11 seara, am ieşit".

Marea Britanie se desparte de Uniunea Europeană, după aproape cinci decenii de istorie comună. E ziua independenţei pentru unii. Şi ziua despărţirii dureroase pentru alţii: "Cred că este o zi a ruşinii naţionale, pentru că părăsim cel mai de succes sistem de colaborare între state pe care l-a văzut vreodată omenirea. Uniunea Europeană. Cel mai de succes uniune de schimb liber din istorie. Şi acum îi întoarcem spatele. De ce? Din prejudecăţi, din rasism. Am steagul Uniunii Europene în buzunar".

Fix prin faţa celor care s-au adunat din piaţa Parlamentului, susţinători ai Brexit, trece cealaltă tabără. Cea care a votat NU la Brexit şi care vrea în Uniunea Europeană.

În timp ce unii protestează, alţii se pregătesc să sărbătorească.

Pentru europarlamentarii Brexit a fost ziua despărţirii de Bruxelles în sunet de cimpoi. Dar şi o zi ca oricare alta pentru artiştii din Regat.

Pentru românii din Marea Britanie, Brexit înseamnă întrebări, emoţii şi nesiguranţă. Nu au deocamdată motive de îngrijorare, anunţă Ambasada României de la Londra.

Cel puţin până la sfârşitul anului, vom putea călători în Marea Britanie pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului, fără să fie nevoie de o viză. Condiţiile de şedere şi de muncă rămân deocamdată neschimbate.

Însă românii care vor să rămână în continuare în Regat trebuie să aplice pentru statutul special de rezident, până în iunie 2021. Peste 430 de mii au făcut-o deja.

Adio, dar rămânem deocamdată împreună - este mesajul care îndeamnă la o despărţire lină, într-o zi istorică. Una în care toate reflectoarele sunt pe Londra.

Vivien Chyu, reporter TVB Hong Kong: Mă cheamă Vivien şi am venit din Hong Kong. Am sosit aici luni, e un moment istoric pentru lume şi sunt bucuroasă că sunt aici. Brexit a schimbat politica lumii

Toate ziarele din Regat au astăzi pe prima pagină Brexit. Toate titlurile sunt doar despre asta. Jurnalişti din întreaga lume transmit acest moment, încă de dimineaţă.

Citește și
colaj de imagini cu icoana sfintei filofteia, un preot, cartea sfanta si o femeie care se inchina
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Gesturile care te feresc de boli și necazuri dacă sunt făcute de Sfânta Filofteia. Iată și ce nu e bine să faci mâine
Colaj cu zăpadă și ninsoare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
Alertă ANM! Meteorologii anunță lapoviță și ninsoare. Ce zone sunt vizate de avertizare
colaj de fotografii cu irina petrea
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Ce mai face și cum arată acum Irina Petrea, psihologul care ne învăța despre cei 7 ani de acasă și despre "copiii contra părinți"
Mai multe articole

15 mii de oameni sunt aşteptaţi la petrecerea organizată în faţa Parlamentului din Londra. La ora 11 seara, unu ora României, mulţimea se va aduna să celebreze intrarea într-o nouă eră.

VIDEO - Privește și vei plânge! Mirele paralizat "s-a ridicat" în noaptea nunții și a dansat alături de aleasa... Epidemia de coronavirus a ajuns în Spania și Suedia...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri