Antena Căutare

Ostaticii american Kevin King şi australian Timothy Weeks, eliberaţi de talibani în sud-estul Afganistanului

Ostaticii american Kevin King şi australian Timothy Weeks au fost eliberaţi marţi de către talibani, în sud-estul Afganistanului, şi au fost predaţi forţelor americane, declară surse din cadrul poliţiei şi comandanţi insurgenţi pentru AFP.

”Cei doi profesori universitari au fost eliberaţi în districtul Now Bahar, în provincia Zabul”, a declarat o sursă din cadrul poliţiei din provincie, precizând că ei ”au părăsit Zabulul cu elicoptere americane”.

Trei comandanţi talibani au confirmat această informaţie. Doi dintre ei au declarat că aşteaptă, în schimb, eliberarea a trei prizonieri talibani de rang înalt.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani anunţa la 12 octombrie eliberarea acestor deţinuţi - între care şi Anas Haqqani, fiul fondatorului reţelei Jalaluddin Haqqani, o aripă importantă a rebeliunii talibane - pentru a permite eliberarea occidentalilor răpiţi în august 2016, la Kabul, aflaţi pe mâna talibanilor de atunci.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei a anunţat ulterior o ”amânare” în acest schimb.

Profesorii de la Universitatea Americană ”au fost aduşi cu o maşină la Zabul şi predaţi americanilor, care i-au luat cu elicopterul”, a declarat un comandant taliban de rang înalt din provincie, situată la frontiera cu Pakistanul.

Ambasada Statelor Unite la Kabul a anunţat că nu poate ”furniza detalii şi nici comenta” această informaţie.

Un comandant taliban a declarat că mişcarea sa ”aşteaptă de la Guvernul afgan şi de la americani să ne elibereze cei trei prizonieri cât mai rapid posibil”.

Nicio informaţie nu era disponibilă, pentru moment, despre Anas Haqqani, Mali Khan şi Hafiz Rashi - toţi trei membri ai reţelei Haqqani.

Ashraf Ghani sublinia că eliberarea lor este o decizie ”foarte dificilă” şi totodată ”principala condiţie în vederea lansării unor negocieri neoficiale” în vederea punerii capăt războiului care devastează ţara de 18 ani.

Talibanii au respins, până acum, orice ofertă de negocieri cu autorităţile afgane, pe care le consideră ilegitime.

Sursa : news.ro

Și-a urmat cel mai bun prieten până la moarte! Un copil de doi ani s-a înecat într-un iaz după ce și-a urmărit cățelul c... Justiţia turcă dispune arestarea a 133 de militari suspectaţi de legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x