Antena Căutare

Ostaticii american Kevin King şi australian Timothy Weeks, eliberaţi de talibani în sud-estul Afganistanului

Ostaticii american Kevin King şi australian Timothy Weeks au fost eliberaţi marţi de către talibani, în sud-estul Afganistanului, şi au fost predaţi forţelor americane, declară surse din cadrul poliţiei şi comandanţi insurgenţi pentru AFP.

”Cei doi profesori universitari au fost eliberaţi în districtul Now Bahar, în provincia Zabul”, a declarat o sursă din cadrul poliţiei din provincie, precizând că ei ”au părăsit Zabulul cu elicoptere americane”.

Trei comandanţi talibani au confirmat această informaţie. Doi dintre ei au declarat că aşteaptă, în schimb, eliberarea a trei prizonieri talibani de rang înalt.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani anunţa la 12 octombrie eliberarea acestor deţinuţi - între care şi Anas Haqqani, fiul fondatorului reţelei Jalaluddin Haqqani, o aripă importantă a rebeliunii talibane - pentru a permite eliberarea occidentalilor răpiţi în august 2016, la Kabul, aflaţi pe mâna talibanilor de atunci.

Un purtător de cuvânt al preşedinţiei a anunţat ulterior o ”amânare” în acest schimb.

Profesorii de la Universitatea Americană ”au fost aduşi cu o maşină la Zabul şi predaţi americanilor, care i-au luat cu elicopterul”, a declarat un comandant taliban de rang înalt din provincie, situată la frontiera cu Pakistanul.

Ambasada Statelor Unite la Kabul a anunţat că nu poate ”furniza detalii şi nici comenta” această informaţie.

Un comandant taliban a declarat că mişcarea sa ”aşteaptă de la Guvernul afgan şi de la americani să ne elibereze cei trei prizonieri cât mai rapid posibil”.

Nicio informaţie nu era disponibilă, pentru moment, despre Anas Haqqani, Mali Khan şi Hafiz Rashi - toţi trei membri ai reţelei Haqqani.

Ashraf Ghani sublinia că eliberarea lor este o decizie ”foarte dificilă” şi totodată ”principala condiţie în vederea lansării unor negocieri neoficiale” în vederea punerii capăt războiului care devastează ţara de 18 ani.

Talibanii au respins, până acum, orice ofertă de negocieri cu autorităţile afgane, pe care le consideră ilegitime.

Sursa : news.ro

Și-a urmat cel mai bun prieten până la moarte! Un copil de doi ani s-a înecat într-un iaz după ce și-a urmărit cățelul c... Justiţia turcă dispune arestarea a 133 de militari suspectaţi de legături cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x