”Nu va exista nici învingător şi nici învins”, a declarat Edouard Philippe într-un discurs de o oră pe care l-a susţinut în faţa membrilor Consiliului Economic Social şi de Mediu (CESE), dând asigurări că nu este vorba despre o ”bătălie”.
Însă, imediat după prezentarea planului, fronda sindicală a crescut cu un nume cu greutate - ”linia roşie a fost încălcată”, a tunat vizibil iritat Laurent Berger, secretarul general al CFDT, singura confederaţie sindicală care susţine un sistem universal pe bază de puncte. Instanţele acesteia urmau să se reunească pentru a decide cu privire la acţiuni ”în zilele următoare”.
Vârsta pensionării urmează să rămână 62 de ani şi să fie ”echilibrată” treptat la 64 de ani printr-un ”sistem bonus-malus”, a precizat premierul. Această măsură a înfuriat CFDT, care se opune să se amestece ”necesitatea unei reforme sistematice (...) şi reforma parametrică ce le-ar cere muncitorilor să muncească mai mult timp”.
Laurent Escure, liderul Unsa, alt sindicat reformist, a evocat la rândul său o ”linie roşie” odată cu ”măsura privind vârsta”, o ”surpriză neplăcută” în opinia sa.
”A venit timpul să se construiască un sistem universal al pensiilor”, a tunat premierul în deschiderea discursului său, afirmând că i-a ”ascultat” şi i-a ”auzit” pe partenerii sociali şi pe toţi francezii, dar declarându-se ”complet hotărât”.
O pensie minimă garantată de 1.000 de euro şi ”85% din SMIC (salariul minim interprofesional de creştere) pe toată durata”, posibilitatea pensionării cu doi ani mai devreme a persoanelor care exercită meserii de uzură, un nivel al pensiei dascălilor ”sanctuarizat”, o majorare cu 5% de la primul copil figurează, de asemenea, între măsurile prezentate.
Însă francezii născuţi înainte de 1975 ”nu vor fi vizaţi de reformă, iar generaţia” care împlineşte 18 ani în 2022 va fi ”prima care intră în sistemul universal”.
Partenerii sociali vor stabili valoarea punctului ”sub controlul Parlamentului”, a dat asigurări premierul. ”Legea va prevedea o regulă de aur pentru ca valoarea punctului obţinut să nu poată scădea”, printr-o ”indexare nu cu preţurile, ci cu salariile care, în ţara noastră, cresc mai repede”, a precizat premierul.
”CONSOLIDAREA GREVEI”
Dispariţia acestor regimuri speciale - la SNCF şi RATP - cauzează greva care paralizează de la 5 decembrie transporturile publice este confirmată, însă modalităţile urmează să fie negociate pe plan intern. ”Vreau ca preşedinţii întreprinderilor publice să angajeze dialogul cu organizaţiile sindicale”, a declarat premierul, în opinia căruia ”garanţiile acordate” justifică ”încetarea” grevei.
”Mă gândesc la toţi cei care trag la galere, pentru care fiecare zi a devenit un adevărat parcurs cu obstacole între transporturi şi probleme cu copiii”, a insistat premierul, în contextul în care condiţiile de călătorie erau foarte dificile miercuri, când circulau trei din zece trenuri regionale TER, un intercity şi un TGV din patru, iar nouă linii de metrou erau închise la Paris.
Din contră, la o ”consolidare a grevei” a îndemnat Laurent Brun, secretarul general al CGT-Cheminots, primul sindicat SNCF. Secretarul general al CGT Philippe Martinez ”nu crede că feroviarii vor fi mulţumiţi” de anunţurile Guvernului care, consideră el, ”şi-a bătut joc de oameni”.
Aliaţi ai CGT în protestele socială faţă de reforma pensiilor, FO a îndemnat la ”consolidarea mobilizării”, iar FSU - primul sindicat al dascălilor - a dat asigurări că ”nemulţumirea şi hotărârea rămân întregi”.
Liderul Medef, Geoffroy Roux de Bézieux a salutat, din contră, ”un bun echilibru între o reformă care este redistributivă” şi faptul că ”trebuie, atunci când este posibil, să lucrăm mai mult timp”.
Pe scena politică, stânga a respins o reformă ”nedreaptă” prin Jean-Luc Mélenchon (LFI), în timp ce PS a denunţat ”o prelungire a duratei cotizaţiei”, iar Fabien Roussel (PCF) a apreciat că ”premierul confirmă ceea ce este mai rău”.
Proiectul de lege guvernamental urmează să fie gata ”la sfârşitul anului”, să fie supus aprobării Consiliului Miniştrilor la 22 ianuarie şi discutat în Parlament la sfârşitul lui februarie.
Sursa : news.ro
Fenomen straniu! Mai multe lumini neobișnuite au apărut pe cer. „Asta este incredibil”... VIDEO/ Scene șocante într-un spital! Trei pacienți au murit și un ministru a fost bătut de un grup de avocați! Cum a fos...