Antena Căutare

Presa rusa: “Moldova vrea reunificarea cu Romania”

Rusia a declansat o ofensiva diplomatica puternica avand ca tinta -transparenta, chiar daca inca nu exprimata oficial- independenta Transnistriei. Folosindu-se ca pretext de alegerea lui Nicolae Timofti ca presedinte al Republicii Moldova, Rusia a „reactionat”, numind un reprezentant permanent in provincia separatista Transnistria – si nu pe oricine, ci pe Dimitri Rogozin, fost emisar al Rusiei la NATO (2008 – 2011) si fost vicepremier al Rusiei, un politician nationalist care s-a exprimat nu o data critic la adresa politicilor de securitate ale Romaniei.

Aurmat si o replica de la Bucuresti, Iulian Chifu, consilierul prezidential pentru afaceri strategice, securitate si politica externa, cerand numirea unui „Mr. Securitate" „la frontiera estica la un nivel politic de prim rang", precum si „avioane multirol pentru politia aeriana, sistemul antiaerian, elemente si capabilitati pentru apararea teritoriului national si resurse pentru cunoasterea situatiei la granita rasariteana a Romaniei, a UE si a NATO".

Replica la replica nu a intarziat nici ea. Agentia Ria Novosti citeaza cotidianul Nezavisimaia Gazeta, care, vorbind de discutii in Parlamentul Romaniei, ce ar fi avut loc marti, intre parlamentari romani si moldoveni, privind reunificarea celor doua republici si citand politologi rusi, conchide: „Moldova vrea reunificarea cu Romania".

Tot marti, sustine ziarul rus, Romania a „dezvaluit" crearea Consiliului National pentru Reintegrare (a Republicii Moldova), dezvaluire de care se pare ca au aflat doar colegii nostri de la Moscova. Dar Moldova are deja „o institutie pentru reintegrarea Transnistriei", care ar fi incompatibila cu noul Consiliu National pentru Reintegrare din Romania, mai puncteaza publicatia rusa. „De aceea a fost numit Rogozin emisar in republica separatista", conchide Nezavisimaia Gazeta.

Publicatia rusa il citeaza pe Viorel Ciobotaru, directorul Institutului European pentru Studii Politice din Chisinau, care afirma ca Romania si Moldova sunt deranjate pentru ca nu au fost consultate inainte de numirea lui Rogozin. In opinia lui Ciobotaru, misiunea lui Rogozin va fi similara celei a emisarilor Rusiei din provinciile separatiste georgiene Abhazia si Osetia. Respectiv, este primul pas spre renunoasterea independentei Transnistriei.

De partea sa, Serghei Jiltov, presedintele Centrului CIS al Academiei Diplomatice a Rusiei, sustine ca orice numire la Tiraspol ar fi starnit proteste de la Chisinau si Bucuresti. „De la alegerea lui Nicolae Timofti a devenit clar ca elita moldoveneasca preseaza spre reunificarea cu Romania. Moscova trebuie sa afle de planurile Chisinaului. Inca nu este clar daca Moldova isi va pastra suveranitatea sau va continua procesul de reunificare cu Romania, caz in care Rusia trebuie sa se instaleze in Transnistria", a declarat influentul diplomat rus.

La randul sau, analistul politic ucrainian Sergiu Tolstov considera ca „nimic nu poate impiedica „alunecarea" Moldovei spre Romania", dar ca Rusia isi poate folosi influenta pentru a „salva" Transnistria. In replica, Ciobotaru arata ca reunificarea ar fi un proces costisitor, pe care Uniunea Europeana nu este dispusa sa il finanteze.

Citeste si Jurnalul!

Indonezia vrea sa interzica fustele mini... VIDEO! Un TIR cu monede s-a rasturnat pe o autostrada din Canada...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x