Antena Căutare

Prima țară europeană care vrea ca weekend-ul să înceapă joi. Patru zile de muncă, trei zile de relaxare

Cum ar fi ca weekend-ul să înceapă. joi? Spaniolii sunt primii europeni care ar putea testa săptămâna de lucru de patru zile.

Prima țară europeană care vrea ca weekend-ul să înceapă joi. Patru zile de muncă, trei zile de relaxare Galerie
Prima țară europeană care vrea ca weekend-ul să înceapă joi. | shutterstock

Argumentele pro nu lipsesc: mai puţine zile de muncă ar reduce poluarea şi ar creşte productivitatea angajaţilor. Dezbaterea există de mai multă vreme şi în alte ţări, dar nimeni nu a găsit formula de testare masivă, potrivit Observator.

Guvernul de la Madrid a decis, aşadar, să investească 50 de milioane de euro într-un program pe 3 ani, prin care minim 200 de companii vor proba acest model, iar angajaţii vor veni 4 zile pe săptămână la birou. Marea întrebare este dacă munca nu cumva este mai eficientă într-un timp mai scurt.

Citește și: Frații miliardari Collison îl fac de râs pe Bill Gates. Ce avere au tinerii de 30 ani

Proiect: Angajații vor veni patru zile la muncă

Pe lângă productivitate, cercetătorii au o bănuială că suntem mult mai motivaţi să ne îndeplinim sarcinile dacă avem mai puţin timp la dispoziţie.

Pandemia a revoluţionat munca de la distanţă şi experţii cred că va ajuta la introducerea unui orar mai scurt de muncă, pentru ca oamenii să aibă timp liber pentru familie şi pentru hobbyuri, potrivit mediafax.

Asta înseamnă, desigur, că vom fi plătiţi pe ceea ce facem, nu pe cât stăm la serviciu. Pentru început, proiectul va fi recomandat anumitor domenii cum sunt industria IT, avocatura, consultanţa şi firmele cu peste 3 mii de angajaţi.

Citește și: Ryan Thomas e plin de bani, dar nu se sperie de munca de jos. Cum a ajuns actorul să livreze mâncare cu mașina de 330.000 euro

Datele vor fi prelucrate de ministerul Muncii şi de un grup de experţi din domeniul universitar.

Promotorii acestei idei spun că ea îmbunătățește productivitatea și sănătatea mentală a angajaților, dar combate și schimbările climatice. Odată cu izbucnirea pandemiei, conceptul a primit un nou avânt, fiind aduse în discuție mai des teme precum sănătatea angajaților, efectul de burnout și echilibrul muncă-viață socială.

Deși detaliile programului pilot urmează să fie stabilite alături de guvern, partidul Más País a propus un proiect pe trei ani, în valoare de 50 de milioane de euro, care le-ar permite companiilor interesate să testeze programul de lucru redus cu riscuri minime, potrivit digi24.

Micul partid de stânga spera ca programul pilot să repete experiența Software Delsol, prima companie privată din Spania care a implementat săptămâna de lucru de patru zile. "Au observat o reducere a absenteismului, productivitatea a crescut și angajații sunt mai fericiți", a spus Tejero.

Citește și: Elon Musk oferă un premiu de 100 de milioane de dolari. Cine poate primi suma fantastică

O sursă din ministerul Industriei din Spania, citată de publicația The Guardian, a declarat că programul pilot este în stadiu incipient. În acest moment, totul este discutabil, de la costul programului la numărul companiilor implicate sau intervalul de timp, potrivit sursei.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x