Antena Căutare

Primarul din Atlantic City a furat 87.000 de dolari din programul de baschet pentru tineret, şi-a recunoscut vina şi a demisionat

Primarul din Atlantic City, Frank Gilliam, a furat 87.000 de dolari din programul de baschet pentru tineret, şi-a recunoscut vinovăţia şi a demisionat, acesta fiind cel mai recent caz de comportament penal în rândul unor oficiali de rang înalt ai primăriei oraşului, relatează New York Times.

Primarul din Atlantic City, Frank Gilliam, a furat 87.000 de dolari din programul de baschet pentru tineret, şi-a recunoscut vinovăţia şi a demisionat, acesta fiind cel mai recent caz de comportament penal în rândul unor oficiali de rang înalt ai primăriei oraşului, relatează New York Times.

Gilliam fusese deja surprins într-un moment stânjenitor de camere de supraveghere, care au înregistrat, în noiembrie 2018, o luptă fizică în care primarul a fost implicat noaptea târziu, în apropierea unui cazinou.

Problemele acestuia s-au agravat o lună mai târziu, când agenţii FBI ia-u percheziţionat locuinţa, au ridicat computere şi peste 40.000 de dolari în numerar, o sumă atât de mare încât au avut nevoie să împrumute o maşină de numărat bani.

Gilliam, în vârstă de 49 de ani, şi-a dat demisia şi riscă până la 20 de ani de închisoare după ce a pledat vinovat, joi, la o singură acuzaţie federală de corupţie şi a admis că a furat 87.000 de dolari dintr-un program de baschet pentru tineri la a cărui înfiinţare a contribuit.

Acesta a demisionat joi noaptea, după ce iniţial a rezistat presiunilor din partea guvernatorului Philip D. Murphy, care a apreciat că fapta recunoscută de Gilliam este ”josnică”. Murphy a mai spus că Gilliam ”a irosit încrederea comunităţii”.

Gilliam şi-a înaintat scrisoarea de demisie în care a prezentat scuze locuitorilor din Atlantic City, care ”merită stabilitate şi respect” şi celor ccare l-au votat ”şi au avut mari speranţe în mandatul meu”.

Un consilier al oraşului, Marty Small, ar putea deveni primar interimar.

Demisia lui Gilliam este cel mai recent caz dintr-o serie lungă de fapte de corupţie din oraş, unde cazinourile luxoase se învecinează cu cartiere care se confruntă cu o sărăcie persistentă, şomaj ridicat şi case părăginite.

Gilliam a fost ales în 2017 cu numai 79 de voturi care au făcut diferenţa, după ce a promis un viitor mai bun, parţial prin transformarea Atlantic City într-o destinaţie mai prietenoasă familiilor.

În campanie, Gilliam şi aliaţii săi au atras donaţii fără precedent pentru o campanie în Atlantic City, 525.000 de dolari. Şi, de îndată ce a devenit primar, şi-a mărit salariul cu 37.000 de dolari, la 140.000 de dolari.

Documentele prezentate de procurori în instanţă arată că Gilliam a cheltuit contribuţiile pentru caritate în folos propriu.

În 2013, când era consilier municipal, Gilliam a folosit banii destinaţi AC Starz Basketball Club pentru haine de lux, mese scumpe şi călătorii personale, potrivit documentelor din proces. O probă prezentată de procurori este un costum de haine de 568 de dolari pe care l-a cumpărat cu câteva zile înainte de a fi învestit în funcţia de primar.

Gilliam a devenit primar după ce l-a înfrânt pe primarul în funcţie Don Guardian, un republican care intrase în conflict cu guvernatorul Chris Christie din cauza deciziei de a prelua finanţele oraşului. Atlantic City era în pragul falimentului din cauza căderii industriei cazinourilor. Preluarea finanţelor oraşului sub controlul statului limitează prerogativele primarului, indiferent cine este acesta.

Anul trecut au existat speranţe că Atlantic City îşi revine. Au fost deschise două cazinouri, iar ratingul obligaţiunilor oraşului a crescut.

Corupţia din Atlantic City este de mult timp o realitate, Enoch (“Nucky”) Johnson inspirând tema serialului “Boardwalk Empire” al HBO, a cărui acţiune se desfăşoară în anii 1920.

Mai recent, Robert W. Levy, ales primar în 2006, a dispărut în urma zvonurilor privind o investigaţie federală legată de falsificarea istoricului său militar pentru a obţine beneficii. Levy a fost găsit într-un centru de reabilitare. Acesta şi-a recunoscut vinovăţia.

În 1984, Michael J. Matthews, ales primar în 1982, a fost acuzat de implicare în crima organizată şi a pledat vinovat pentru un caz de extorcare.

Atlantic City a jucat un rol central într-o operaţiune a FBI numită Abscam, în care oficiali au fost filmaţi luând mită.

Mai mulţi membri ai Congresului au fost condamnaţi, iar cazul a inspirat filmul Hustle. În centrul scandalului s-au aflat promisiunile pentru parteneriate la cazinouri şi venituri în Atlantic City.

Sursa : news.ro

Supravieţuitorii şi familiile victimelor atacului armat din 2017, din Las Vegas, considerat cel mai grav din istoria SUA... A ajuns la spital cu dureri severe și a fost operată de urgență! Medicilor nu le-a venit să creadă ce avea tânăra în sto...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x