Antena Căutare

Primele date de la Cernobîl, de la începutul războiului în Ucraina. Cât de crescut este nivelul de radiații și ce anunță experții

Iată că au apărut primele date de la Cernobîl, de la începutul războiului pornit în Ucraina de Rusia. Află din materialul acesta care este nivelul de radiații rezultat.

Primele date de la Cernobîl, de la începutul războiului în Ucraina. Cât de crescut este nivelul de radiații și ce anunță experții
Primele date de la Cernobîl, de la începutul războiului în Ucraina. Cât de crescut este nivelul de radiații și ce anunță experții | Hepta

Zeci de detectoare de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiaţii pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Detectoarele de radiaţii de la Cernobîl transmit date pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina

AIEA a precizat că reţeaua de monitorizare a radiaţiilor din zonă a încetat să mai funcţioneze atunci când forţele ruseşti au ocupat situl de la Cernobîl, în februarie, şi l-au deţinut timp de cinci săptămâni înainte de a se retrage la 31 martie.

Directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, a declarat că măsurătorile pe care le transmit acum detectoarele indică niveluri de radiaţii care sunt în concordanţă cu cele măsurate înainte de conflict.

Citește și: Rușii au distrus un laborator din centrala nucleară de la Cernobîl. Detalii despre norul toxic care ar fi ajuns în România

"Reluarea transmiterii datelor privind radiaţiile din zona de excludere este un pas înainte pozitiv pentru siguranţa şi securitatea nucleară în Ucraina. Ea pune capăt unei lungi perioade de blackout informaţional virtual care a creat multă incertitudine cu privire la situaţia radiaţiilor din zonă, în special atunci când aceasta se afla sub ocupaţie rusă", a declarat Grossi în comunicat.

"Felicit Ucraina pentru această etapă importantă, realizată cu ajutorul asistenţei tehnice a AIEA", a adăugat acesta.

Mai mult de 30 de persoane au murit în perioada imediat următoare exploziei care a distrus reactorul nr. 4 de la Cernobîl, la 26 aprilie 1986. Acesta rămâne cel mai grav dezastru nuclear din lume.

În anii care au urmat, nenumărate alte persoane au murit din cauza simptomelor cauzate de radiaţii, potrivit AIEA şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Guvernul ucrainean a evacuat aproximativ 135.000 de persoane din zonă, iar zona de excludere de 19 mile din jurul centralei va rămâne nelocuibilă timp de decenii.

Citește și: Ce se întâmplă la Cernobîl. Specialiștii sunt îngrijorați de situația materialelor radioactive din zonă

Grossi şi-a exprimat anterior îngrijorarea gravă cu privire la siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei.

În aprilie, nivelurile de radiaţii erau mai ridicate decât în mod normal atunci când CNN a avut acces exclusiv la centrala de la Cernobîl pentru prima dată de când aceasta a revenit sub control ucrainean.

Oficialii centralei au declarat că nivelurile din interiorul unei încăperi folosite de soldaţii ruşi erau doar puţin peste ceea ce Asociaţia Mondială Nucleară descrie ca fiind radiaţii naturale. Un contact punctual nu ar fi periculos, dar o expunere continuă ar reprezenta un pericol pentru sănătate, potrivit news.ro.

Alec John Such, membru fondator al trupei Bon Jovi, a murit la vârsta de 70 de ani. Cauza morții a ridicat suspiciuni... Un băiețel de 15 ani a contribuit la distrugerea unui convoi al forțelor ruse. Cum a reușit să facă asta: „Nu sunt chiar...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x