Protestele faţă de învestirea Guvernului moldovean condus de democratul Pavel Filip vor continua şi joi, au anunţat organizatorii acţiunilor de protest care au avut loc miercuri seara faţa Parlamentului de la Chişinău, relatează agenţia IPN în pagina electronică.
Chiril Moţpan, secretarul Consiliului Marii Adunări Naţionale, a declarat că, joi dimineaţă, reprezentaţii protestatarilor au fost invitaţi la discuţii la Ministerul Afacerilor Interne. El a adăugat că oamenii au fost chemaţi să se adune la ora 10.00 în Piaţa Marii Adunării Naţionale, pentru a continua să protesteze, conform mediafax.ro.
La rândul său, contactată de IPN, şefa serviciului de presă al Partidului Socialiştilor, Carmena Lupei, a menţionat că grupul socialiştilor, alături de susţinătorii săi, va continua şi joi acţiunile de protest din faţa Parlamentului, începând cu ora 10.00.
Totodată, liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, şi-a îndemnat susţinătorii, prin intermediul unui mesaj video postat pe o reţea de socializare, să continue manifestaţiile şi să vină în faţa Legislativului, tot de la ora 10.00, scrie mediafax.ro.
Nicolae Timofti, președintele Republicii Moldova
Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a chemat populația la calm imediat după ce membrii noului guvern condus de premierul Pavel Filip au depus miercuri seara jurământul în cadrul unei ceremonii discrete, relatează joi presa de la Chișinău.
Ceremonia, la care presa nu a fost admisă, s-a desfășurat la reședința oficială a președintelui Nicolae Timofti, sub o protecție puternică a poliției, potrivit unui comunicat al cancelariei prezidențiale.Învestirea noului premier Pavel Filip, fost ministru al tehnologiei informației, și a cabinetului său în parlament cu 57 de voturi, a avut loc pe fondul unor manifestații ample de protest, care au degenerat în violențe.
'Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem', a lansat Timofti, în apelul făcut aproape de miezul nopții, îndemnând la ' evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui'.
Totodată, șeful statului și-a exprimat speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova.
Republica Moldova a rămas fără guvern după căderea cabinetului liberal-democratului Valeriu Streleț la 29 octombrie, în urma unei moțiuni de cenzură, la inițiativa opoziției proruse, cu sprijinul Partidului Democrat, componentă a alianței de la putere.