Antena Căutare

Raport: Investigaţia FBI privind contactele dintre campania lui Trump din 2016 şi Rusia, marcată de numeroase erori, dar nu de părtinire

Un organism de control al Departamentului de Justiţie a identificat numeroase erori dar nu şi dovezi de părtinire din partea FBI, atunci când a deschis o investigaţie legată de contactele dintre campania prezidenţială a lui Donald Trump din 2016 şi Rusia, transmite Reuters.

Raportul realizat de inspectorul general Michael Horowitz ar putea să dea muniţie atât susţinătorilor lui Trump cât şi criticilor său democraţi în dezbaterea aflată în desfăşurare referitoare la legitimitatea unei investigaţii care a umbrit primii doi ani ai preşedinţiei acestuia.

Horowitz a constatat că FBI a avut ”un obiectiv autorizat” legal de a solicita aprobarea curţii pentru a începe supravegherea lui Carter Page, un consilier al campaniei Trump.

Dar Horowitz a mai constatat un total de 17 erori ”de bază şi fundamentale” şi omisiuni din cererea originală şi toate cereriile ulteriore adresate Foreign Intelligence Surveillance Court (FISA). Erorile respective au făcut cazul să pară mai solid decât era, a arătat acesta.

În mod special, raportul face referire la un avocat al FBI care a modificat un email inclus într-o cerere de reînnoire a mandatului de supraveghere, care susţinea că Page ”nu este o sursă” a unei alte agenţii guvernamentale.

Articolul continuă după reclamă

În realitate, Page a fost ”un contact operaţional” al unei alte agenţii, al cărei nume nu a fost dezvăluit, ceea ce nu s-a menţionat în raport.

Investigaţia FBI, lansată în vara anului 2016, înaintea alegerilor prezidenţiale în care au candidat Donald Trump şi Hillary Clinton, a fost preluată în mai 2017 de către fostul şef al FBI Robert Mueller, după ce Trump l-a concediat pe James Comey din funcţia de director al agenţiei.

Investigaţia consilierului special Mueller a prezentat o campanie a Rusiei de hacking şi de propagandă pentru a provoca discordie în Statele Unite, a o ataca pe Clinton şi a-l ajuta pe Trump. Mueller a documentat numeroase contacte între membri ai campaniei lui Trump şi Moscova, dar nu a descoperit suficiente dovezi privind o conspiraţie penală.

Trump a calificat investigaţia, cunoscută în interiorul FBI sub numele de Crossfire Hurricane, drept o vânătoare de vrăjitoare şi i-a atacat pe liderii FBI şi pe angajaţii de carieră din cadrul instituţiei care au lucrat în cadrul acesteia.

Democraţii l-au acuzat pe Trump că a încercat să discrediteze o investigaţie legitimă care a detaliat interacţiuni ample între campania sa şi Rusia şi care i-a umbrit preşedinţia.

”FBI a avut un obiectiv autorizat atunci când a deschis investigaţia Crossfire Hurricane pentru a obţine informaţii despre, sau să protejeze faţă de un delict de securitate naţională sau federal, chiar dacă investigaţia a avut potenţialul să atingă o activitate protejată constituţional”, afirmă raportul lui Horowitz.

Directorul FBI Christopher Wray este de acord cu concluziile inspectorului general. Procurorul general William Barr a spus că raportul ”reflectă un abuz clar al procesului FISA”.

”Raportul inspectorului general clarifică acum că FBI a lansat o investigaţie intruzivă a unei campanii prezidenţiale americane pe baza unor suspiciuni foarte subţiri”, a afirmat Barr într-un comunicat.

Horowitz a declarat că biroul său a lansat luni o nouă evaluare, pentru a analiza în continuare complianţa de către FBI a propriilor politici de verificare a faptelor, utilizate la cererile de supraveghere a cetăţenilor americani în investigaţiile de contraterorism, precum şi în anchetele de contraspionaj.

FBI a deschis investigaţia Crossfire Hurricane pe 31 iulie 2016, după obţinerea unei informaţii de la un aliat străin că un consilier al lui Trump, George Papadopoulos, a sugerat că a primit oferte de ajutor din partea Kremlinului.

Când a cerut permisiunea instanţei să îl înregistreze pe Page, Horowitz a constatat că FBI s-a bazat în mare măsură pe cercetări realizate de fostul ofiţer de informaţii britanic Christopher Steele.

În timp ce FBI avea motive să considere că Steele este de încredere, pentru că mai colaborase cu el, agenţia nu a reanalizat informaţiile sale atunci când a solicitat reînnoirea mandatelor şi nu l-a presat să afle cine îi finanţează activitatea.

Steele a colectat informaţii pentru o firmă de cercetare finanţată de Partidul Democrat. Aliaţii lui Trump afirmă că FBI ar fi trebuit să dezvăluie faptul respectiv în cererea pentru acordarea mandatului de supraveghere.

Raportul lui Horowitz nu va fi ultimul cuvânt pe acest subiect. În luna mai, Barr l-a numit pe John Durham, un procuror federal din Connecticut, pentru a analiza dacă investigaţia referitoare la Rusia a fost fundamentată corect. Activitatea lui Durham a devenit o investigaţie penală.

Sursa : news.ro

Timmermans: UE nu va ezita să îşi protejeze industria de cei care nu respectă Acordul de la Paris referitor la schimbări... O scenă a nativităţii îi arată în California pe Iisus, Fecioara Maria şi Iosif drept refugiaţi, în cuşti separate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x