Căutare Live

România apare în centrul scandalului cu milioane de ouă contaminate cu insecticid. Soluția a fost cumpărată din țara noastră

Contaminarea a milioane de ouă din Europa cu un instecticid potenţial toxic este legată de activităţi infracţionale, a declarat marţi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, pentru postul de televiziune ARD, relatează AFP.

Contaminarea a milioane de ouă din Europa cu un instecticid potenţial toxic este legată de activităţi infracţionale, a declarat marţi ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, pentru postul de televiziune ARD, relatează AFP, citată de news.ro.

El nu a oferit alte detalii, dar a subliniat că în Germania nu trebuie să mai existe niciun ou contaminat de vânzare. Supermarketuri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras milioane de ouă de pe rafturi, după ce s-a aflat că ar fi contaminate cu Fipronil, o substanţă potenţial periculoasă pentru oameni.

Fipronil este folosit în produsele veterinare pentru a combate puricii, păduchii şi căpuşele. Însă UE interzice folosirea sa pentru tratarea animalelor destinate consumului uman, precum găinile.

În cantităţi mari, insecticidul este considerat „cu un grad moderat de periculozitate” şi poate afecta rinichii, ficatul şi tiroida oamenilor, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Potrivit primelor informaţii ale anchetei, substanţa toxică a fost introdusă în fermele avicole de o companie olandeză, Chickfriend, pentru tratarea păduchilor roşii, un parazit care afectează găinile.

Insecticidul ar fi fost cumpărat în 2016 de firma olandeză Chickfriend, alături de furnizorul belgian Poultry Vision, de la compania românească Farmavet, potrivit unei facturi publicate de The Black Sea. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

Astfel, potrivit sursei amintite, compania olandeză ar fi cumpărat 3.000 de litri de Fiprocid, insecticid ce ar fi produs de compania Pasteur România, pentru suma de 108.000 euro.

Acest insecticid conţine, în proporţie de 10%, ingredientul activ Fipronil, potrivit The Black Sea. Ulterior, ar fi fost solicitată o cantitate mai mare, însă nu este clar dacă această tranzacţie a mai avut loc.

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001: 2.753 de morţi, peste 6.000 de răniţi, o naţiune îngenunchiată! La 16 ani de... Bilanțul se ridică la 100 de morţi şi răniţi / Cutremur de 6,6 grade, în China, provincia Sichuan...
Parteneri
Beneficiile consumului de roșii. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor despre acestea
Catine.ro
Ultimele știri
x