Antena Căutare

Romanii din Spania s-au trezit fara asistenta medicala

Bugetul alocat sanatatii a fost redus de Guvernul de la Madrid cu un sfert. Si primii taiati de pe lista au fost imigrantii. Practic, cu exceptia gravidelor si a copiilor, dintr-un milion de romani, doar in jur de 200.000 mai au acces la medic si tratamente.

Cecilia Vetor munceste in Alcala de Henarez de patru ani. A inceput la o gradinita si apoi a facut curatenie in casele spaniolilor. Niciodata nu a insistat pentru un contract legal de munca. Accesul la serviciile medicale ii era asigurat oricum si ei si familiei.

Si daca legea spaniola i-a permis, anul trecut, Cecilia s-a hotarat sa-si aduca in Spania, la tratament, si fiica paralizata. In Romania, fata locuia cu bunica, prea batrana insa pentru a-i purta si ei de grija.

"As fi vrut sa fac ceva, pentru ca stiu ca mama moare prima si nu copilul si atunci in speranta ca o s-o integrez in societate, sa poata fi pe picioarele ei, chiar sa aiba o viata normala, aici erau posibilitati", spune Cecilia.

Pe teritoriul Spaniei, avea dreptul la o pensie, un ajutor in valoare de 400 de euro, in comparatie cu doar 200 de lei cat ar fi luat in Romania. O astfel de abordare a determinat autoritatile spaniole sa-i acuze pe imigranti de colapsul sistemului sanitar. Fara a-i nominaliza pe romani, ministrul Sanatatii a anuntat ca numai in 2009, 700.000 de cetateni europeni au primit ilegal asistenta medicala.

Nici in spitale, nu mai e atat de bine ca inainte de recesiune. Olivia Pintilei este asistenta medicala. Tocmai a fost concediata dintr-o clinica privata care avea contracte de prestari servicii cu statul. Nu s-a obisnuit deocamdata cu statutul de somer asa ca vorbeste ca si cum inca ar lucra in sistem.

"Spitalele, neavand cum sa plateasca clinicile private cu bani lichizi, acestea au fost nevoite sa nu mai accepte pacienti si atunci, reducandu-se pacientii, suntem nevoiti sa reducem personalul sanitar", a spus Olivia.

Olivia spune ca listele de asteptare la medici au devenit atat de lungi, incat pacientii trebuie sa astepte cu lunile pana sa primeasca o reteta.

Reducerile i-au obligat pe managerii de spitale sa scada calitatea materialelor si a serviciilor. Ca sa nu mai fie obligati sa dea bani la spalatorii, halatele din bumbac au fost inlocuite cu uniforme din hartie.

Spania si-a schimbat legislatia legata de asigurarile de sanatate din cauza crizei si a numarului prea mare de imigranti tratati pe banii statului. Din aceasta luna, doar cine-si plateste taxele, gravidele, copiii si somerii mai primesc asistenta medicala. Trei sferturi dintre romanii, adica 600.000 de oameni, aflati in Spania nu mai apar in statistici ca platitori si nu mai conteaza daca pana acum au contribuit sau nu.

Parlamentul ungar a interzis "pacanelele" in baruri ... Cele mai noi gadget-uri pentru politisti au fost expuse la San Diego...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x