- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Noi credem că informaţiile potrivit cărora ei (ruşii) recrutează combatanţi sirieni pentru a-şi extinde forţele în Ucraina sunt veridice", a afirmat purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării, John Kirby.
Rusia recrutează sirieni pentru a lupta în Ucraina
"Este interesant că Putin apelează la combatanţi străini", a continuat el, ştiind că potrivit Pentagonului Rusia a angajat în Ucraina practic toate forţele de luptă mobilizate în ultimele luni la frontiera ruso-ucraineană, estimate de Washington la mai mult de 150.000 de soldaţi.
The Wall Street Journal a informat că Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina la 24 februarie şi a întâlnit o rezistenţă neşteptată, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i folosi în preluarea controlului zonelor urbane, potrivit news.ro.
Citește și: Femeile din armata ucraineană, filmuleț publicat cu ocazia zilei de 8 martie. Curajul lor este de admirat
Un responsabil american a afirmat de altfel pentru cotidianul economic că unii combatanţi sirieni se aflau deja în Rusia, pregătindu-se să se alăture luptei în Ucraina.
Pentagonul nu are "vizibilitate perfectă" asupra persoanelor recrutate care se alătură ofensivei ruse sau a numărului lor, a recunoscut Kirby.
Rusia este implicată din 2015 în conflictul sirian alături de regimul preşedintelui Bachar al-Assad.
Combatanţi străini sunt deja prezenţi de ambele părţi ale frontului în Ucraina.
Omul puternic din Cecenia, Ramzan Kadîrov, un fost rebel devenit aliat al Kremlinului, a distribuit videoclipuri ale combatanţilor ceceni în Ucraina şi a declarat că unii au fost ucişi în lupte.
De cealaltă parte a frontului, zeci de mii de voluntari s-au alăturat Ucrainei, potrivit ministrului ucrainean al Afacerilor Externe Dmitro Kuleba.
Kiev şi al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkov, sunt încă sub autoritatea guvernului ucrainean, în timp ce Rusia a capturat oraşul Herson şi a intensificat bombardamentele în centre urbane din ţară.
Invazia rusă, care este în a 12-a zi, a provocat fuga a 1,5 milioane de oameni în ceea ce ONU a calificat drept criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere în Europa de la al Doilea Război Mondial.
Volodimir Zelenski a decis retragerea soldaților ucraineni din misiunile de menținere a păcii în lume
Volodimir Zelenski a decis retragerea trupelor ucrainene, precum și a aparaturii de război din toate misiunile de pace din lume. Ulterior, Volodimir Zelenski a transmis un mesaj dur pentru Occident.
Potrivit site-ului site-ul oficial al preşedinţiei ucrainene, președintele Volodimir Zelenski a decis rchemarea forțelor de menținere a păcii din toate misiunile din lume.
„Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să retragă trupele ucrainene de menţinere a păcii - militari cu pregătire înaltă - din toate misiunile din lume. Împreună cu echipamente (inclusiv elicoptere), ca să ne întărim armata pentru respingerea agresiunii ruse", a declarat pe pagina sa de Facebook adjunctul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev Andrii Sibiga.
Ucraina are misiuni de salvare în Republica Democratică Congo, în Sudanul de Sud, în Cipru, în Kosovo, în Abyei (între Sudan şi Sudanul de Sud) şi în Mali.
„Nu îi putem permite Rusiei să fie activă acolo, pentru că ne bombardează, trimite rachete, elicoptere, avioane de război... Noi nu ne controlăm spaţiul aerian”, a afirmat preşedintele ucrainean, potrivit news.ro.