Aflat în defensivă în urma unei revizuiri în vederea micşorării recomandării pedepsei lui Roger Stone, un prieten la preşedintelui, Barr - care este de obicei acoperit de elogii de către locatarul Casei Albe - a încercat, într-un interviu acordat postului ABC News să preia controlul.
”Mă felicit că preşedintele nu mi-a cerut niciodată să intervin în vreun fel într-un dosar penal”, a declarat el.
”Eu am o problemă cu anumite tweeturi”, a adăugat el, dând asigurări că unele dintre luările de poziţie ale miliardaruluii republican pe celebra reţea de socializare îi complică misiunea.
”Cred că a venit timpul să ne oprim să scriem tweeturi despre dosare cu care este însărcinat Departamentul Justiţiei”, a mai declarat el.
Declaraţiile lui Barr despre tweeturile @realDonaldTrump au surprins, în contextul în care şi-a multiplicat, de la nominzalizarea sa, luări de poziţii interpretate ca favorabile preşedintelui.
Liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, unul dintre cei mai solizi apărători ai preşedintelui, l-a invitat pe şeful statului ”să dea ascultare sfaturilor” secretarului său.
”Secretarul Justiţiei a spus că asta îi îngreunează munca”, a insistat el joi seara la postul Fox News.
Rapid, Casa Albă a ţinut să precizeze că nu există niciun dezacord între cei doi.
”Preşedintele nu a fost jenat deloc de comentarii şi are dreptul, la fel ca orice alt cetăţean american, să-şi împărtăşească în mod public opiniile”, a reacţionat Stephanie Grisham, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe.
Trump ”foloseşte reţelele de socializare în mod extrem de eficient pentru a se bate pentru americani împotriva nedreptăţilor din ţara noastră”, a subliniat ea, precizând că el are deplină încredere în Billl Barr pentru ca acesta ”să-şi facă treaba şi să impună respectarea legii”.
”EROARE JUDICIARĂ”
Roger Stone, care l-a consiliat pe Donald Trump înainte şi în timpul campaniei, a fost găsit vinovat, în noiembrie, de minţirea Congresului şi intimidarea martorilor în cadrul anchetei cu privire la amestecul rus în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Cei patru procurori însărcinaţi cu dosarul au cerut iniţial ca acesta să fie condamnat la şapte până la nouă ani de închisoare, însă Departamentul Justiţiei i-a dezavuat cerând o pedeapsă ”mult mai mică” în numele ”interesului justiţiei”.
Între timp, fără să se poată stabili cu certitudine o legătură de tip cauză-efect, Trump a denunţat într-un tweet o ”situaţie foarte nedreaptă” şi o ”eroare judiciară”.
Aaron Zelinsky, Jonathan Kravis, Adam Jed şi Michael Marando - cei patru procurori care au cerut pedeapsa iniţial, şi-au anunţat retragerea din dosarul Roger Stone într-o moţiune trimisă judecătorului de caz.
Opoziţia a denunţat imediat un amestec politic în acest dosar judiciar şi a evocat inclusiv un posibil ”abuz de putere”.
Şefa democraţilor în Congres Nancy Pelosi a denunţat o decizie ”scandaloasă” a administraţiei trump, care ”afectează statul de drept”.
Departamentul Justiţiei a anunţat că decizia sa a fost luată înaintea tweetului lui Trump.
Pedeapsa lui Roger Stone urmează să fie anunţată la 20 februarie de către un judecător federal.
Sursa : news.ro
Pentagonul deblochează încă 3,8 miliarde de dolari pentru zidul lui Trump, renunţând la achiziţia de avioane, inclusiv d... Johnson îşi amână în iunie, în marja G7, întâlnirea cu Trump prevăzută la începutul lui 2020...