Căutare Live

Trump, acuzat în procesul pentru destituire că a pus în aplicare o schemă coruptă pentru a presa Ucraina să îl ajute să câştige alegerile

Preşedintele american Donald Trump a fost acuzat miercuri, de către principalul procuror democrat, reprezentantul Adam Schiff, în procesul din Senat pentru destituirea sa, de punerea în aplicare a unei scheme corupte pentru a presa Ucraina să îl ajute să recâştige alegerile din noiembrie, relatează Reuters.

Trump a adoptat un ton sfidător, declarând reporterilor în Elveţia că democraţii nu au suficiente dovezi împotriva sa.

În pledoaria pentru deschidere a acuzării, Schiff a afirmat că Trump l-a presat anul trecut pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski să îl investigheze pe fostul vicepreşedinte american Joe Biden şi pe fiul acestuia pentru acuzaţii de corupţie, fără să existe dovezi în acest sens.

În relaţiile cu Ucraina, Trump a solicitat amestec străin pentru a-şi îmbunătăţi şansele în alegerile prezidenţiale americane din acest an, a spus Schiff, prezentând principalele argumente ale democraţilor privind modul în care preşedintele a abuzat de putere şi motivele pentru care ar trebui găsit vinovat.

”Pentru a-şi pune în aplicare schema curoptă, preşedintele Trump l-a presat pe preşedintele Ucrainei să anunţe public investigaţii referitoare la două acuzaţii, care ar fi fost în beneficiul campaniei prezidenţiale din 2020 a preşedintelui Trump”, a spus Schiff.

Democraţii argumentează că Trump a încercat să afle informaţii murdare despre Biden, un candidat proeminent pentru nominalizarea în alegerile prezidenţiale din partea democraţilor, şi despre fiul acestuia, Hunter, care a făcut parte din consiliul de administraţie al unei companii de gaze ucrainene, care să îl ajute să câştige un al doilea mandat.

Trump neagă orice faptă ilegală, iar republicanii din Senat afirmă că purtarea acestuia nu corespunde descrierii de ”ilegalităţi şi delicte majore”, prevăzute de Constituţie ca motiv pentru destituirea unui preşedinte american.

Trump este aproape sigur că va fi achitat de Senatul controlat de republicani, unde este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l înlătura din funcţie. Dar efectul procesului asupra campaniei lui Trump pentru realegerea sa în noiembrie nu este clar.

Cazul împotriva lui Trump se concentrează pe o discuţie telefonică avută de acesta cu Zelenski, când i-a solicitat să deschisă o investigaţie de corupţie împotriva celor doi Biden, precum şi asupra teoriei că Ucraina, nu Rusia, s-a amestecat în alegerile prezidenţiale din 2016.

”Nimic nu poate fi mai periculos pentru o democraţie decât un comandant care crede că poate acţiona cu impunitate, fără să răspundă. Nimic, cu excepţia unui Congres care doreşte să permită acest lucru”, a afirmat Schiff, care conduce echipa acuzării, formată din ”manageri” democraţi din Camera Reorezentanţilor, care are 435 de membri.

Democraţii au la dispoziţie până la trei zile pentru a-şi susţine cazul.

Echipa de apărători ai lui Trump va avea la rândul lor la dispoziţie trei zile pentru a răspunde, într-un proces care s-ar putea încheia într-o săptămână.

Acesta este al treilea proces pentru demiterea unui preşedinte în istoria Statelor Unite. Zilele premergătoare procesului au fost dominate de neînţelegeri legale de solicitările democraţilor pentru mai mulţi martori şi documente.

Administraţia Trump nu a respectat citaţiile pentru documente şi a cerut unor oficiali precum fostul consilier pentru securitate John Bolton şi secretarul de Stat Mike Pompeo să nu participe la investigaţie pentru destituirea preşedintelui.

Trump a declarat reporterilor la Forumul Economic Mondial de la Davos că este foarte mulţumit de modul în care decurge procesul.

Sursa : news.ro

Luigi Di Maio a demisionat de la conducerea formaţiunii Mişcarea Cinci Stele; Demisia nu va afecta stabilitatea guvernul... Carnea de şarpe, posibila sursă a noului coronavirus 2019‐nCoV, care provoacă forma letală de pneumonie din China...
Parteneri
Beneficiile consumului de roșii. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor despre acestea
Catine.ro
Ultimele știri
x