Antena Căutare

UE: Norme noi si drastice pentru tratarea deseurilor nucleare

Uniunea Europeana (UE) a adoptat astazi o legislatie care impune norme mai drastice pentru tratarea deseurilor nucleare, reglementand in mod strict exporturile catre alte tari, dar nu suficient de strict, in opinia ecologistilor, informeaza AFP. "Dupa ani de inactiune, UE isi asuma, pentru prima data, angajamente cu privire la stocarea definitiva a deseurilor nucleare", a dat asigurari Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, intr-un comunicat citat de France Presse.

Noua legislatie impune guvernelor stateor membre sa pregateasca, pana in 2015 cel mai tarziu, un program detaliat despre modul in care intentioneaza sa creeze centre de stocare definitiva a deseurilor provenind de la centralele nucleare. In prezent, in majoritatea tarilor nu exista asemenea centre. Potrivit noilor reglementari, statele membre se vor putea grupa, convenind sa utilizeze impreuna un centru de stocare, amplasat pe teritoriul unuia dintre ele.

Toata tarile din UE urmeaza sa stabileasca un calendar si modalitati de construire a acestor centre. Statele membre vor avea, de asemenea, obligatia sa ii informeze in mod corespunzator pe salariatii intreprinderilor respective, iar populatiile locale urmeaza "sa participe efectiv la procesul de decizie". De asemenea, tarile membre vor fi obligate sa se supuna, in mod periodic, unui examen international, cel putin o data la zece ani, pentru a garanta aplicarea normelor celor mai stricte.

Exportul deseurilor catre alte tari este autorizat, in continuare, dar in conditii mai stricte si mai constrangatoare. Astfel, "tarile de destinatie" urmeaza sa dispuna de un centru de stocare definitiva aflat in serviciu la data expedierii deseurilor, cu instalatii la mare adancime in subsol, in cazul deseurilor cu radiatie puternica. Centre de acest tip nu exista in toata lumea, iar nici unul nu se afla in constructie in afara UE. La actualul nivel al tehnicii, sunt necesari aproximativ 40 de ani pentru a concepe si construi un asemenea centru.

Directivele actuale ale UE interzic, deja, in mod expres, exportul catre tari din Africa, Pacific, Caraibe, precum si catre Antarctica.

Ecologistii sustin ca noua legislatie continua sa autorizeze "transferul problemei europene a deseurilor catre alte tari". Rebecca Harms, vicepresedintele grupului Verzilor din Parlamentul European (PE), a propus in 2010 o interzicere totala a exporturilor, pozitie sustinuta, in iunie 2011, de Parlamentul European, dar doar in mod consultativ. Guvernele europene, care au avut de spus ultimul cuvant, au hotarat altfel.

In prezent, 14 dintre cele 27 de tari ale UE detin reactoare nucleare care genereaza combustibil uzat.

In urma catastrofei nucleare de la Fukushima, in Japonia, mai multe tari si-au schimbat pozitia. Germania a hotarat sa renunte la energia nucleara civila inainte de 2022. In Italia, o zdrobitoare majoritate a populatiei s-a pronuntat, intr-un referendum organizat la mijlocul lui iunie, impotriva revenirii la energia nucleara.

Surse: Silvio Berlusconi, cercetat pentru tentativa de a cenzura un talk-show politic... VIDEO! Rupert Murdoch, atacat in Parlamentul britanic...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x