Antena Căutare

UPDATE! Fukushima: Trei muncitori au fost iradiati, doi dintre ei sunt internati la spital

Sala de control a reactorului 1 al centralei nucleare de la Fukushima a fost racordata partial la electricitate, joi dimineata, transmite AFP. Totusi, la patru reactoare ale centralei au inceput sa se degaje abur si fum. Joi dimineata, echipele de interventie s-au intors in centrala, pentru ca nivelul radiatiilor nu a mai crescut.

UPDATE 18.25: Cutremurul de pamant si tsunami-ul care i-a urmat la 11 martie s-au soldat cu peste 27.000 de morti si disparuti in nord-estul Japoniei, potrivit unui ultim bilant

UPDATE 14.25: Primele imagini din interiorul centralei nucleare de la Fukushima!

UPDATE 13:40 Ion Sandu, ANM: "Norul radioactiv ajunge mai tarziu in Romania, iar concentratiile de metale grele vor fi foarte mici"

UPDATE 11:30
Trei angajati de la reactorul 3 au fost iradiati iar doi sunt spitalizati - a anuntat joi Agentia pentru siguranta nucleara din Japonia. Cei doi lucratori au fost expusi la niveluri de radiatie cuprinse intre 170 si 180 de milisieverti, in timp ce munceau in cladirea in care se afla turbina - a explicat purtatorul de cuvant al agentiei nipone.

"La ora 11.30 (04.30 ora Romaniei), lumina in sala de control s-a aprins, dar nu suntem siguri ca acest lucru inseamna ca sistemul de racire va putea functiona", a declarat un oficial din cadrul agentiei.


Centrala Fukushima Daiichi (Fukushima 1), situata in nord-estul Japoniei, are sase reactoare, a caror alimentare electrica a fost intrerupta de cutremurul si tsnumaniul devastator din 11 martie. In urma dezastrului, sistemul de racire al combustibilului a iesit din functiune si a determinat o serie de accidente insotite de scurgeri radioactive.

Marti seara, iluminarea a fost restabilita in sala de control a reactorului 3, gratie unei linii de inalta tensiune adusa din exterior. Toate reactoarele au fost conectate la distribuitoarele de energie, dar numai cateva linii au fost alimentate.

Muncitorii spera sa renunte cat mai curand la utilizarea apei marine pentru racirea reactoarelor si sa revina la normal, folosind apa curenta. Singurele dispozitive de racire operationale in prezent sunt cele de la reactoarele 5 si 6, care au fost mai putin avariate.

Un cutremur cu magnitudinea de 9 grade urmat de un tsunami au zguduit, pe 11 martie, intreaga Japonie, afectand serios activitatea centralei nucleare de la Fukushima. Norul radioactiv cauzat face inconjurul lumii si va ajunge, in cateva zile, in Romania.

Norul mai are acum de parcurs cel mult 2000 de km ca sa ajunga si in tara noastra. Specialisti tin sa ne linisteasca si spun ca norul isi va pierde mult din concentratie, asa ca nu va fi periculos pentru populatie.

sursa:Antena3

foto: pref.fukushima.jp

UPDATE! Libia, a cincea noapte de bombardament: NATO va prelua comanda operatiunii militare din Libia... Oficial german: Coruptia din Romania, mai grava decat problemele Bulgariei la granita cu Turcia...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x