Antena Căutare

WikiLeaks: Airbus vs. Boeing, bataia spagilor in Romania

Cand Tarom se pregatea, in 2008, sa achizitioneze noi avioane pentru flota sa, Boeing se plangea Ambasadei SUA de la Bucuresti ca EADS vrea sa dea spaga politicienilor romani, pentru ca acestia sa favorizeze cumpararea de aeronave Airbus. Informatia a aparut in El Pais, care a extras-o dintr-un document al WikiLeaks.

In 2008, compania Boeing era convinsa ca avioanele sale 737 se potrivesc ca o manusa nevoilor Tarom, si era pe punctul de a semna un contract care s-ar fi ridicat la circa 1.000 de milioane de dolari.

Exista insa un obstacol: compania americana se arata ingrijorata, pentru ca dispunea de informatii conform carora EADS nu facea o concurenta corecta. Potrivit datelor pe care le aveau americanii, EADS incerca sa influenteze politicienii romani pentru ca acestia sa cumpere aeronave Airbus pentru Tarom.

EADS ar putea oferi 3% din pretul de achizitie pentru fiecare avion Airbus achizitionat de Tarom, ii semnala reprezentantul Boeing in regiune, Monte Frazier, ambasadorului american de la Bucuresti, intr-o intalnire care a avut loc la 25 iulie 2008.

Pana la urma, Boeing a castigat contractul cu Tarom, in noiembrie 2008. Dar din corespondentele purtate cu luni inainte de diplomati reiese clar ca in acest joc al presiunilor, al ofertelor si contraofertelor, nimeni nu era fara pacat - comenteaza El Pais.

Pentru ca in timp ce ambasada SUA admitea ca se ofera sa faca presiuni asupra Guvernului de la Bucuresti, pentru a se asigura ca "oferta celor de la Boeing va primi atentie cuvenita", in acelasi timp se arata constienta ca, pe langa acuzatiile de mita, presiunea politica ce se exercita asupra Guvernului roman in scopul de a opta pentru achizitia europeana este "considerabila", mai scrie El Pais.

"Intentionam sa ajutam Boieng pentru a fi siguri ca lupta e corecta si transperenta. Insa faptul ca Tarom este o companie cu capital de stat introduce, din nefericire, si un factor politic, in ceea ce ar trebui sa se decida doar din punct de vedere financiar", se mai arata in corespondenta publicata de WikiLeaks.

Potrivit aceleiasi corespondente, relatiile dintre managerii Tarom si reprezentantii Boeing erau bune, si romanii inclinau sa cumpere aeronavele americane, care erau mai ieftine si mai usor de intretinut.

"Si totusi, managerii Tarom au preferat sa astepte pentru a se intalni in privat cu directorii de la Boeing, in afara Romaniei, la Farnborough Air Show, pentru a relata acuzatiile conform carora unor oficiali din Ministerul Transportului si de la biroul premierului roman le-a fost oferita mita pentru a forta Tarom sa cumpere aeronave de la EADS".

Sursa: Jurnalul National

Hosni Mubarak nu renunta la putere. Explozie de furie in piata Tahrir... Romani, tratati precum sclavii in Spania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x