- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
SUA au cerut date biometrice despre "lideri si consilieri actuali sau emergenti" din Romania
Departamentul de Stat american le-a cerut diplomatilor sai de la Bucuresti sa obtina "date biometrice" despre "lideri si consilieri actuali sau emergenti" din Romania, potrivit unei note publicate de Wikileaks, informeaza The Guardian.
Nota diplomatica este datata din 16 iunie 2009, fiind inclusa in categoria documentelor secrete, cu mentiunea de a nu fi comunicata strainilor.
Ea prezinta "lista de prioritati" privind activitatea de strangere de informatii a diplomatilor americani in Romania. Acestora li s-a cerut sa obtina date despre "vulnerabilitatea" sau "personalitatea" liderilor romani, date "financiare, de sanatate si biometrice" despre acestia, numere de conturi bancare, precum si alte informatii biografice relevante.
SUA sunt interesate de relatiile Romaniei cu Rusia, UE si NATO
In privinta politicii externe, Statele Unite sunt interesate de relatiile Romaniei cu state vecine din regiunea Marii Negre si Balcani, "detalii despre dispute si rivalitati cu state vecine", "politicile, planurile si eforturile privind minoritatile romanesti din tarile invecinate", cele "de promovare a democratiei in Europa de Est si Balcani, in special Macedonia", privind "Republica Moldova si Kosovo" sau referitoare la scutul antiracheta.
Relatiile Romaniei cu Rusia sunt tratate separat, diplomatii americani fiind instruiti sa afle posibilele "vulnerabilitati la nivel ministerial ale liderilor sau oficialilor din serviciile de informatii" romane, precum si date generale privind vulnerabilitatea Romaniei in fata influentei Rusiei.
Potrivit lui Gerard Araud, fost director general pentru Afaceri Politice si de Securitate in Ministerul francez de Externe, Rusia are intr-adevar o istorie revizionista si ea ar putea argumenta ca bazele americane din Bulgaria si Romania nu au fost infiintate doar pentru instruirea militarilor, ci de fapt au constituit noi mobilizari "substantiale". Declaratiile sale sunt incluse intr-o alta nota diplomatica, din 12 iunie 2007, redactata de ambasadorul SUA in Franta, Craig R. Stapleton, si care reprezinta o transcriere a unei discutii intre Gerard Araud si subsecretarul american pentru Afaceri Politice, William Burns.
Pe tema Uniunii Europene, sunt cerute "dovezi si opinii despre masura tot mai mare in care Romania se bazeaza pe sprijinul UE, in detrimentul sprijinului Statelor Unite", dovezi privind managementul defectuos al fondurilor UE si eforturile Guvernului (roman) de a asigura o administrare transparenta a asistentei straine".
In privinta NATO, autoritatile americane sunt interesate de capacitatea Romaniei de a mentine cheltuielile de aparare pentru aceasta organizatie si de a se conforma obiectivelor Aliantei, precum si de capacitatea Guvernului, inclusiv a serviciilor de securitate, de informatii si militare, de a proteja informatii clasificate ale Statelor Unite sau NATO.
Alte informatii solicitate de Departamentul de Stat american se refera la cooperarea Romaniei cu Statele Unite in directia neproliferarii nucleare, traficul de arme de pe teritoriul tarii noastre, masurile autoritatilor romane privind combaterea terorismului, sprijinirea armatei americane sau informatii despre infrastructura de telecomunicatii din Romania.
Totodata, site-ul Wikileaks a publicat o nota a fostului comisar european pentru Relatii Externe, Chris Patten in care califica Romania drept un stat salbatic.
Foto: thevine.com.au