- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ziua Europei este sărbătorită pe 9 mai, în Republica Moldova însă, sărbătoarea stă încă sub semnul întrebării, mulți preferând petrecerile ce respectă tradiția sovietică de Ziua Victoriei.
Majoritatea țărilor vest-europene marchează, pe 8 mai, Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial, spre deosebire de fosta Uniune Sovietică, unde este marcată pe 9 mai. Zi în care se marchează, oficial, și Ziua Europei în Republica Moldova din 2017, prin decizia Parlamentului.
Partidele politice din Republica Moldova au anunțat fiecare marșuri, petreceri cu vodcă, muzică și mâncare ostășească. Astfel, de Ziua Europei, moldovenii sunt chemați la o manifestație unde vor putea servi vodcă și terci - o tradiție prin care era marcată Ziua Victoriei la sovietici.
Ca și în anii trecuți, democrații și socialiștii împart Piața Marii Adunări Naționale pentru a marca Ziua Victoriei și Ziua Europei. Unii au împărțit pungi cu hrișcă, făină, conserve și șampanie pentru 450 de veterani, iar alții au promis mâncare ostășească în centrul Chișinăului
Pentru a nu crea disensiuni între cei care marchează diferit ziua de 9 Mai însă, ambasadorul Uniunii Europene, Peter Michalko, a anunțat că la finalul acestei săptămâni, pe 11 și 12 mai, în Grădina publică din centrul capitalei va fi organizat „Orășelul european”, cu participarea misiunilor diplomatice occidentale. Parlamentul a anunțat că va fi prezent la eveniment cu un cort informativ.
Și cetățenii sunt împărțiți și sărbătoresc fiecare când și cum cred de cuviință:
În 2019 se împlinesc 10 ani de la crearea Parteneriatului Estic al UE, ceea ce i-a oferit Moldovei oportunități și cadrul necesar pentru reforme. Pe atunci, Republica Moldova era supranumită „povestea de succes” a Europei. Din 2018 însă, urmare invalidării alegerilor locale din Chișinău, UE a suspendat sprijinul financiar pentru Moldova, în Parlamentul European vorbindu-se despre Moldova ca despre un stat cu regim dictatorial.
Ce simbolizează Ziua Europei?
În fiecare an, de Ziua Europei, pe 9 mai, se sărbătorește pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Ziua Victoriei în Moldova și în Europa
Este sărbătorită în 9 mai în cele mai multe ţări din estul Europei, şi în România, şi în state care au aparţinut fostei URSS sau fostei Iugoslavii, în timp ce Marea Britanie, Franţa, Slovacia, Cehia, Norvegia, Ţările Baltice şi în unele părţi din Germania Ziua Victoriei este sărbătorită în 8 mai. Sunt şi state care sărbătoresc Ziua Victoriei în 5 mai.
De ce finalul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa este marcat la două date diferite?
La începutul lunii mai 1945, după aproape 6 ani de război devastator, Germania nazistă capitula necondiţionat în faţă trupelor aliate şi se sfârşea astfel războiul în Europa.
Pe 7 mai 1945, la ora 02.41, la Reims, la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Expediţionare Aliate din Franţa, Germania a capitulat fără condiţii.
Actul prevedea ca ostilităţile să se încheie la 8 mai la ora 23.01 şi a fost semnat de către generalul Alfred Jodl, şeful operaţiunilor Statului Major german. Generalul american Bedell-Smith, şeful Statului Major aliat, şi generalul Susloparov, şeful misiunii militare sovietice în Franţa, au contrasemat documentul, la fel ca şi generalul francez Sevez, invitat în ultimul minut să semneze ca martor. Totul nu a durat decât câteva minute.
Actul l-a înfuriat pe Stalin care dorise o capitulare în capitala Reichului învins şi ocupat de Armata Roşie. De aceea, la 9 mai 1945 la ora 00.16, la Berlin, un oraş în ruine, feldmareşalul Keitel, şeful Statului Major al Wehrmachtului semna capitularea germană la sediul Statului Major al armatei sovietice.
Surse: moldova.europalibera.org, wikipedia.org, dw.com, moldova24
Nou-născut, găsit abandonat într-un tomberon, la granița dintre viață și moarte! Autoritățile fac apel: „Vă rugăm, nu vă... Mamă inumană! O femeie și-a înjunghiat de 90 de ori băiețelul pentru că a mușcat-o de sân în timp ce alăpta...