Live acumFilm: Ultima reduta (SUA 2013)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

11 lucruri neștiute despre Apollo 11: NASA a ținut secret ritualul lui Buzz Aldrin, după aselenizare

Astăzi, 16 iulie, se împlinesc 50 de ani de la misiunea Apollo 11, o misiune ce a revoluționat înțelegerea omului despre călătoriile în spațiu. Iată 11 lucruri neștiute despre misiunea de aselenizare.

Astăzi, 16 iulie, se împlinesc 50 de ani de la misiunea Apollo 11, o misiune ce a revoluționat înțelegerea omului despre călătoriile în spațiu. Iată 11 lucruri neștiute despre misiunea de aselenizare.

Fie că ne vine să credem sau nu, aselenizarea pe Lună a avut loc acum 50 de ani. Primii oameni care au pășit pe Lună, Buzz Aldrin și Neil Armstrong, sărbătoresc 50 de ani de la pasul care a schimbat percepția omenirii asupra spațiului cosmic. Iată unele dintre lucrurile neștiute despre Apollo 11, misiunea revoluționară.

În urmă cu 50 de ani

Pe data de 16 iulie 1969, echipajul format din Armstrong, comandat, Buzz Aldrin, pilotul modulului lunar Eagle și Michael Collins, pilotul modului de serviciu, au început misiunea Apollo 11. Cei trei s-au instalat în fața modului de comandă Columbia al navetei atașată rachetei lansatoare Saturn V și au pornit. Racheta cu o lungime de 111 metri a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, iar după patru zile, la ora 20:18 GMT, Aldrin a confirmat faptul că modulul lunar Eagle s-a desprins de Columbia și a ajuns pe Lună.

11 lucruri neștiute despre Apollo 11

1. După aselenizare, astronautul Buzz Aldrin, care era presbiterian, a recitat din Biblie, a băut vin și a mâncat un biscuit din ritualul de împărtășanie, pe care le primise de la pastorul său.

2.Înfigerea steagului american pe suprafața lunară nu a fost deloc floare la ureche. Buzz se temea că acesta va cădea în timpul transmisiunii televizate. Ulterior, steagul a căzut atunci când nava Eagle a decolat de pe suprafața Lunii.

3.Chiar dacă Neil Armstrong va rămâne în istorie ca fiind primul om care a pășit pe Lună, Buzz Aldrin rămâne primul care a urinat acolo. În timpul transmisiunii în direct, astronautul s-a ușurat în tubul aflat în costumul său spațial.

4. După ce au mers pe Luna și au ajuns înapoi la navă, cei doi și-au scos căștile și au simțit un miros ciudat. Astronauții au asociat mirosul puternic cu cel de “cenușă udă dintr-un șemineu”, iar Aldrin l-a descris ca “praf de pușcă folosit”. De fapt, era mirosul prafului lunar de pe costumele lor;

5. La întoarcerea astronauților în modulul lunar, Buzz Aldrin a rupt din greșeală butonul care activa motoarele pentru ascensiune. Astronauții au reușit să-l activeze folosind un stilou.

6.La revenirea lor pe Pământ, Armstrong și Aldrin au fost puși în carantină pentru trei săptămâni, de teamă că au adus microbi necunoscuți de pe Lună.

7.La acea vreme, costul programului spațial Apollo a fost de 25.4 miliarde de dolari. Astăzi, suma depășește 150 de miliarde de dolari.

8. Exista o singură fotografie care-l înfățișează pe Neil Armstrong pe Luna, însă și aceea este neclară. Toate celelalte imagini sunt ale astronautului Buzz Aldrin.

9. Buzz Aldrin a lăsat pe Lună o ramură de măslin din aur, împreună cu o emblemă a misiunii Apollo 11 și două medalioane rusești de cosmonaut, pentru a-i onora pe cei uciși în timpul cursei spațiale.

10. Aselenizarea a fost surprinsă cu un sistem de televiziunea slow-scan, sistem care nu era compatibil cu televiziunile comerciale, iar ulterior, imaginile au fost preluate și filmate de o cameră TV convențională, care a redus semnificativ calitatea imaginilor.

11. Astronauții au lăsat și un săculeț care conținea un disc de silicon care conținea mai multe mesaje de din partea liderilor de stat, inclusiv România prin vocea președintelui Consiliului de Stat al R.S. România, Nicolae Ceaușescu. Mesajul semnat de Nicolae Ceauşescu a fost următorul: „Fie ca primul contact direct al omului cu Luna să contribuie la înfăptuirea aspiraţiilor de progres şi pace ale tuturor oamenilor de pe Pământ”.

Apollo 11 Filmul

Filmul documentar reprezintă o viziune asupra misiunii Apollo 11 la aterizarea pe Lună. Misiunea a fost condusă de Neil Armstrong și piloții Michael Collins și Buzz Aldrin. Misiunea de aselenizare a fost efectuată în anul 1969. Doi dintre astronauți au reușit să înfigă steagul Statelor Unite ale Americii în solul lunar. Misiunea a fost documentată în totalitate. Regizorul Todd Douglas Miller a reușit să transpună evenimentele acelui eveniment istoric în ceva transcendent.

Citește și:

Cum miroase Luna și de ce a fost Neil Armstrong oprit la vamă, la aterizarea pe Pământ? Lucruri inedite despre misiunea Apollo 11

Apollo 11: „Hei Houston avem ceva în mișcare lângă noi și nu știm ce poate fi, ne puteți spune ce este?”. Buzz Aldrin ar fi văzut un ozn pe lună

Este totul o minciună? A existat călătoria pe Lună? Miturile și adevărurile din spatele primei aselenizări!

Sursă foto: rador.ro

Recomandari