Antena Căutare

11 lucruri neștiute despre Fidel Castro. De la El Lidero Maximo la El Amor Cubano

Fidel Castro, unul dintre controversații dictatori comuniști, ascundea multe secrete. Află cele mai inedite lucruri despre Fidel Castro din articolul de pe a1.ro.

Fidel Castro, unul dintre controversații dictatori comuniști, ascundea multe secrete. Află cele mai inedite lucruri despre Fidel Castro din articolul de pe a1.ro.

Astăzi, 13 august, se împlinesc 93 de ani de la nașterea lui Fidel Castro, un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista. Astfel, Cuba s-a transformat în primul stat comunist din emisfera vestică. El a deținut titlul de premier până în 1976, când a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965. Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro în 2008. Iată câteva lucruri inedite pe care nu le știai despre Fidel Castro,

Lucruri neștiute despre Fidel Castro

-Un dictator comunist longeviv

Fidel Castro e cunoscut ca fiind cel mai longeviv dictator comunist şi poate cel mai longeviv lider al unei republici naţionale din istorie (după Chiang Kai-shek şi Kim il Sung). El a stat la conducerea Cubei 52 de ani şi 62 de zile, din 1959 de când s-a proclamat premier până în 2011 când a demisionat din funcţia de prim secretar al partidului comunist cubanez.

-Supravieţuitorul suprem

Fidel Castro a supravieţuit 634 de tentative de asasinat la viaţa sa, majoritatea plănuite de CIA, folosind mijloace ca pastile otrăvitoare, trabucuri otrăvitoare, moluşte explosive sau costume îmbibate cu substanţe chimice.

-Un dictator sărac?

Chiar dacă a condus ţara cu o mâna de fier, acesta a locuit într-o casă modestă cu două etaje. Cu toate acestea, fuma trabucuri scumpe, juca golf, se plimbă cu limuzina, se uită la TV alături de nepoţi, scria ocazional, citea ziare, făcea exerciţii timp de două ore pe zi. Avea o avere de 500 milioane de dolari conform Forbes, deși el pretindea că nu deține nici măcar un cent.

-Campion la Baseball

Castro a fost un jucător de baseball talentat, iar în 1944 a câştigat premiul că cel mai bun jucător din şcoala la care învaţă.

-Mulgătorul de vaci

În anii 1980, Castro a lansat proiectul Ubre Blanca prin care se făcea propagandă laptelui local pentru a favoriza colectivizarea agrară, mărind producţia de lapte. Se produceau 110 de litri de lapte într-o singură zi.

-Viața de familie

Fidel Castro a avut 8 copii, cel mai mare fiind Fidelito, cu numele real Fidel Castro-Diaz –Balart, un savant sovietic. Fiica, Alina Fernandez, a rezultat în urma unei relaţii extraconjugale, a scăpat din Cuba ca turist şi a devenit un permanent critic la adresa regimului la un program de radio din Miami. Castro mai are 5 fii cu cea de-a doua soţie, Dalia Soto.

- Un bun orator

Cel mai lung discurs ţinut la Adunarea Generală ONU a fost cel al lui Fidel Castro. Acest discurs a durat 4 ore şi 29 de minute și a fost ţinut pe 29 septembrie 1960. Însă cel mai lung discurs ţinut de el a fost în cadrul celui de-al treilea congres al partidului comunist în 1986, vorbind timp de 7 ore şi 10 minute.

-El era sfidătorul suprem

Fidel a reuşit să sfideze 10 preşedinţi americani, de la Eisenhower la Bush, care au încercat diferite metode de a-l înlătura de la putere, precum intervenţii ca cea din Goful Porcilor, plătirea rebelilor anti-Castro, sancţiuni, asasinate și negocieri cu statele rivale Cubei. Doar Ronald Reagan l-a lovit decisiv, izolându-l de aliaţii comunişti, ceea ce l-a determinat să-şi relaxeze politicile comuniste. La toate acestea a contribuit și sănătatea precară care l-a forţat să renunţe la putere.

-Ultimul trabuc aprins

Una dintre cele mai dure lupte pe care a dus-o dictatorul cubanez a fost cea cu fumatul. Acesta declara că ultimul trabuc l-a aprins în 1985, spunând că “cel mai bun lucru pe care îl poţi face cu un pachet de ţigări este să-l dăruieşti inamicului”.

-Fidel Castro călăul

Imediat ce Castro s-a instalat la putere, 1253 de oameni au fost executaţi în 1959. Sunt poze în care el personal alături de fratele său legau nefericitele victime de copac pentru a fi împuşcate. Castro este acuzat pentru arestarea, torturarea şi executarea oponenţilor politici, scufundarea unor vase cu femei şi copii, doborârea unui avion american civil, construirea lagărelor în care prizonierii erau puşi la muncă forţată, separarea familiilor, restricţiile impuse în migraţiune și intervenţiile sale în războaiele civile ale altor ţări care au produs şi mai multe victime. Numărul de victime datorate regimului comunist cubanez s-ar ridică la zeci de mii.

-Castro autorul

Ca orice dictator intelectual, Fidel Castro a publicat zeci de cărţi, cele mai citite fiind “Che:A Memoir” (2005), Capitalism în Crisis:Globalization and World Politics Today (2000), Obama and The Empire (2011), War, Racism and Economic Justice:The Global Ravages of Capitalism (2002) şi Playa Girón/Bay of Pigs:Washington's First Military Defeat în the America.

Sursă foto: reaction.life

Observă diferența! Erau identici, aveau același nume și au ajuns în aceeași închisoare! Ei sunt infractorii din cauza că... Oamenii de știință au declarat că Ebola nu mai poate fi considerată o boală incurabilă. Aceștia au găsit leacul în urma ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x