- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Că tot suntem în seara de Halloween se cade să le reamintim amatorilor de senzații tari și de ”macabru” că Bucureștiul are și el, ca orice capitală care se respectă, locurile sale bântuite. Cu siguranță ai trecut și tu pe lângă ele fără să știi ce povești tenebroase ascund. Iată, așadar, cinci locuri bântuite de fantome și strigoi din București, numai demne de a fi pomenite de Halloween.
1. Spitalul în care se făcea trafic de organe
Un loc bântuit se găsește chiar în spatele Bisericii Stravropoleos situată chiar în centrul orașului. A fost înălțată în 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, domnitor al Țării Românești.
sursă foto: bestofromania.eu
În clădirea din spatele Bisericii-mounument, se afla, te timpuri un spital, ce purta denumirea de ”Spitalul Poştelor". Legenda spune că în urmă cu zeci de ani, erau aduși oamenii cu boli grave pentru a li se fura organele. În acel spital, erau și săli de tratament, însă mărturii ale oamenilor de atunci, arătau că se murea, iar organele erau vândute: erau băgate în geamantane frigorifice pe care traficanții le conectau la bateria mașinii și plecau cu ele. Deoarece oamenii mureau pe capete, legenda urbană spune că aripa clădirii mai sus amintite este bântuită și că în nopţile lungi de iarnă auzindu-se, pe străduţele care dau înspre Teatrul de Comedie, gemete şi plânsete sfâşietoare.
2. Prin Şcoala Centrală, fantomele se plimbau în voie
Pensionatul Domnesc de Fete (sau Școala Centrală de Fete) a fost înființat pe baza actului semnat la 19 martie 1851 de domnitorul Barbu Știrbey. O găsim și astăzi pe strada Icoanei, în cartierul cu același nume, fiind una dintre cele mai vechi şcoli din Bucureşti.
Este evident că instituția era frecventată de fiicele mai-marilor demnitari ai vremii, însă, spre sfârșitul secolului XIX, instituția avea să capete un iz de bântuire. Atât în clădirea cu arhitectură istorică, cât şi în curtea interioară, au fost auzite, de-a lungul timpului, sunete stranii, fiori reci, mirosuri grele, fenomene stranii în care obiectele se mișcau singure, fără explicație! Școala Centrală face parte cu succes dintre locurile bântuite din București.
Spiritele arşilor de la Biserica „Sfântului Anton”
Cine nu a auzit de Biserica Sfântul Anton sau Biserica Puşcăriei din zona numitp Piața Crucii?! Acolo fantomele bântuie, iar strogoii umblă nestingheriți, zic legendele urbane. Totul a început în ziua de la 23 martie 1847, când a avut loc un mare incediu ce a distrus şi alte clădiri din împrejurimi.
Oamenii aflați în timpul slujbei s-au trezit în mijlocul flăcărilor, care au ucis zeci de suflete. Nu au mai apucat să iasă din Biserică, ca-ntr-un Colectiv al lui 2015. Toți aceia au fost îngropaţi, într-o groapă comună, iar la capul gropii s-a pus o crucea mare. Doar că spiritele lor au rămas încă prezente acolo. Legenda spune că locul este bântuit și în zilele noastre.
3. Strada Covaci și groapa cu ciumaţi de pe
O groapă comună care a existat pe vremuri în Centrul Vechi, pe strada Covaci, este unul dintre cele cinci locuri bântuite din București, pe care le prezentăm azi. În această groapă au fost îngropate cadavrele unor ciumaţi, fără instiinţarea membrilor familiilor. Noaptea, fantomele acestora își făceau rondul.
Tot pe strada Covacilor s-a descoperit şi scheletul unei femei despre care nu se ştie nimic. A fost găsită când s-a săpat în zonă, iar scheletul era aşezat într-o poziţie ca şi cum ar fi dormit. Din spusele specialiştilor, trupul a fost dat cu var înainte de a fi îngropat. Încă un motiv pentru care strada Covaci este considerată un loc bântuit din București.
4. Poftește în ... Casa Diavolului
Denumită Casa Diavolului, clădirea de pe pe str. Praporgescu etse considerată unul dinre celebrele locuri bântuite din București. O entitate demonică ce și-ar face simțită prezența încă din îndepărtare, din zona Batiștei, oferind o senzație de teamă și fori reci tuturor trecătorilor.
Se spune că, în această clădire, două femei au fost omorâte. În nopţile cu luna plină, numărul 666 ar apărea, în mod misterios, pe peretele din exterior al casei.
5. Casa Sângelui Negru, Mântuleasa 33
Casa Sângelui Negru este și azi bântuită de trei demoni și o fantomă. Situată pe strada Mântuleasa, casa nu mai este locuită încă din 1948. Se crede că fantoma ar fi taman a lui Mircea Eliade sau că fantoma ar fi fost cea care l-ar fi inspirat să scrie ”Domnișoara Cristina”.
Vecinii spun despre acest loc bântuit din București că noaptea se aude un susur suspect dinspre poartă de la intrare, iar dimineaţa, rămân nişte pete întunecate, care seamănă cu cele de sânge.
Mircea Eliade
Aici au avut loc mai multe crime, de-a lungul timpului, iar fantoma, pe care vecinii o numesc „Bocănitoarea”, se spune că ar fi o prostituată care şi-a găsit sfârşitul acolo pe la jumătatea secolului XIX.
Orașul București are mai multe locuri despre care se crede că ar fi bântuite și azi: Hotelul Cişmigiu sau Casa Poporului se numără printre ele.