- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
1. Becul care lumineaza de 110 ani
In 1901, Deartamentul Livermore din California a decis ca a sosit timpul sa incerce electricitatea de care vorbea, pe atunci, toata lumea. Asa ca au instalat un intreg sistem, iar un bec functioneaza chiar si dupa 110 ani.
2. Cavoul vechi de 2.000 de ani
Trecerea anilor face ca designurile delicate ale cavourilor sa putrezeasca si sa se strice. Sau cel putin asa se intampla de obicei. Pentru ca acum am gasit si exceptia de la regula. Mausoleul Imparatului Chinez Qin Shi Huang a fost descoperit in anul 1970. Se pare ca mormantul a fost armat cu un cromat, care l-a facut sa rezistent impotriva ruginei.
3. Barajul "temporar", construit acum 2.000 de ani
In secolul al doilea, Guvernul Indian Chola a decis ca un rau local are nevoie de un baraj, pentru o irigare corespunzatoare. Dar fiindca inundatiile erau la ordinea zilei, s-a hotarat construirea unui baraj temporar, realizat in mare parte din pietre. Cu toate acestea, barajul "temporar" a functionat 2.000 de ani.
4. Cei doi sateliti gemeni care refuza sa "moara"
In 1977, NASA a lansat doi sateliti Voyager in spatiu, pentru a strange informatii despre Jupiter si Saturn. Durata lor de viata era estimata la patru ani, insa dupa cinci ani, satelitii continuau sa functioneze. Asa ca cei de la NASA au inceput sa se intrebe ce s-ar intampla daca acestia ar fi lasati in spatiu... pentru totdeauna. Iar 45 de ani mai tarziu, la o distanta de 23 de miliarde de kilometri de Pamant, Voyager1 si Voyager2 functioneaza la fel de bine ca si in ziua in care au fost lansati.
5. Mancare comestibila si dupa cateva zeci de mii de ani
Mesele Militare Gata de Mancat (MREs), daca sunt conservate corespunzator, pot fi comestibile timp de cinci ani de zile. Procesul de conservare ofera diferitelor tipuri de mancare o durata de viata mai mare: si aici vorbim de cateva decenii.
Se pare ca Oceanul Arctic are si el proprietati de conservare extrem de bune. Iar asta pentru ca la o distanta de 10.000 de ani de la moartea mamutilor, oamenii au descoperit urmatorul lucru: carnea acestor animale era, chiar si dupa atat de mult timp, comestibila.
Sursa / Foto: Cracked.com