Boyan Slat a avut dreptate. În 2011 tânărul inventator olandez și-a propus să curețe oceanele de plastic. Mai exact, acesta a spus că oceanele sunt capabile să se curețe singure și de atunci și-a dedicat tot timpul pentru a transforma acea idee în realitate.
În timp ce se afla în vacanță în Grecia, Boyan Slat a rămas surprins de faptul că în apă era mai mult plastic decât erau pești. Atunci a avut pentru prima oară ideea de a curăța oceanele de poluarea cu plastic.
Boyan a crezut atât de mult în ideea lui încât în 2011, la doar 16 ani, a decis să facă un proiect școlar dedicat înțelegerii poluării cu plastic și de ce se credea că este imposibil să cureți oceanele de plastic. Un an mai târziu a venit cu ideea de a folosi un sistem pasiv care să utilizeze curenții oceanici. A prezentat această idee în cadrul conferinței TEDx din Delft în 2012.
În 2013 a renunțat la studiile în Inginerie Aerospațială de la Universitatea Tehnologiei din Delft pentru a se dedica în totalitate curățării oceanelor. În același an a fondat ONG-ul „The Ocean Cleanup” a cărui misiune este aceea de a dezvolta tehnologii care să elimine plasticul din oceane. La scurt timp după, a reușit să strângă aproximativ 2.2 milioane de dolari printr-o campanie de strângere de fonduri la care au donat peste 35.000 de persoane din 160 de țări.
Sistemul propus de Boyan Slat pentru curățarea oceanelor.
În iunie 2014 The Ocean Cleanup a publicat un studiu de fezabilitate de peste 500 de pagini referitor la potențialul proiectului. Oceanografii Kim Martini și Miriam Goldstein nu au fost însă convinși de fezabilitatea proiectului și au publicat un articol critic ce a fost ulterior preluat și de Popular Science și The Guardian.
Slat nu s-a lăsat însă descurajat de critici și a continuat să testeze și să îmbunătățească conceptul. Startul proiectului va avea loc în vara anului 2018 când va fi lansat primul sistem de „curățare” a oceanului. Alte asemenea sisteme vor fi lansate periodic până în anul 2020, când Boyan estimează că numărul sistemelor va fi suficient. De asemenea Boyan estimează că jumătate din „Marea insulă de gunoi” din Oceanul Pacific va dispărea, cu costuri minime.
Boyan Slat este unul dintre cei mai apreciați tineri inventatori si antreprenori europeni, până la vârsta de 23 de ani, cât are în prezent, primind numeroase premii printre care se numără Premiul „Campionul Pământului” acordat de Programul de Mediu al Națiunilor Unite și Premiul „Tânărul Antreprenor al anului 2015” acordat de Majestatea Sa Regele Harald al Norvegiei. De asemenea în 2016 a fost inclus pe lista „30 sub 30” a revistei Forbes. În 2017 Reader's Digest l-a numit pe Boyan Slat „Europeanul Anului”.
Elon Musk surprinde din nou. Acumpărat acțiuni în valoare de 10 milioane$ de la propria companie.... Mesajul impresionant al unei tinere, în scaun cu rotile, după ce a fost jignită: "Nimic mai trist"...