Live acumObservator Sport
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)

Încălzirea globală nu este o glumă! Anul 2019 a încheiat cea mai fierbinte decadă din ultimii 70 de ani - Studiu

Având în vedere că Greta Thunberg și David Attenborough ne avertizează în continuu despre încălzirea globală, datele recente au arătat că ultimul deceniu a fost cea mai fierbinte decadă înregistrată vreodată, dovedind că cei doi au dreptate. 

Cea mai caldă decadă

Cercetătorii de la Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) și de la Administrația Națională Oceanografică și Atmosferică (NOAA), au arătat că anul 2016 a fost oficial cel mai călduros an al deceniului, iar 2019 a fost cu doar câteva grade mai răcoros.

Gavin Schmidt, un om de știință al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) al NASA din New York, a declarat: „Deceniul care tocmai s-a încheiat este clar cel mai cald deceniu înregistrat. Temperatura crește cu peste 2 grade Fahrenheit din 2015 și este puțin probabil să ne întoarcem. Acest lucru arată că ceea ce se întâmplă este persistent, nu un fluh din cauza unor fenomene meteorologice.”

Folosind modele și statistici climatice, oamenii de știință spun că încălzirea planetei se datorează activității umane. Ei au ajuns la concluzia că această creșterea a fost determinată în mare parte de emisiile crescute în atmosferă de dioxid de carbon și alte gaze cu efect de seră produse de noi.

Diferite regiuni ale Pământului vor experimenta cantități diferite de încălzire: de exemplu, regiunea arctică s-a încălzit de trei ori mai repede decât restul lumii din 1970. Creșterea temperaturilor din atmosferă și ocean contribuie la pierderea continuă de masă de gheață din Groenlanda și Antarctica și la creșterea unor evenimente extreme, cum ar fi valuri de căldură, focuri sălbatice, precipitații intense.

Un exemplu în acest sens ar fi incendiile australiene devastatoare care se întâmplă în prezent - ceva care a distrus mii de case și a ucis milioane de animale. La fel ca și focurile sălbatice, NASA a avertizat că, din cauza calotei glaciare din Groenlanda, care se topește rapid, este posibil să se întâmple mai multe inundații, deoarece are un impact direct asupra creșterii nivelului mării. Potrivit unui studiu realizat de NASA, calota glaciară din Groenlanda a pierdut 3,8 trilioane de tone de gheață între 1992 și 2018.

Unele moduri simple de a ajuta la reducerea efectelor încălzirii globale sunt prin reciclare, folosirea mai puțin a apei calde, folosirea unei cârpe în loc de rola de bucătărie și evitarea cumpărării de produse cu multe ambalaje.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro