Belgia a restituit Guatemalei o mască maya din jad veche de peste 1.000 de ani

Belgia a restituit luni Guatemalei o mască maya din jad veche de mai mult de 1.000 de ani, care a fost furată şi expotată ilegal, a anunţat ministrul guatemalez al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Comoara arheologică este datată între anii 600 şi 900 ai erei creştine. "Piesa, în mozaic din jad, a fost exportată ilegal de traficanţi internaţionali", potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Masca îl reprezintă pe Chac, zeu al ploii, tunetului şi al punctelor cardinale, considerat unul dintre cei mai importanţi din panteonul mayaş.

Autenticitatea sa a fost certificată de Serge Purini, expert la Muzeul Regal de Artă şi Istorie din Bruxelles, potrivit aceleiaşi surse. Piesa a fost oferită ambasadorului Guatemalei în Belgia de Serge Lemaître, curator al colecţiei cu obiecte din Americi de la Muzeu. Obiectul este de o valoare "inestimabilă", a subliniat expertul.

"Masca a fost confiscată la Bruxelles pe 24 octombrie 2008 şi, după 12 ani de proces, tribunalul a decis să o restituie Guatemalei", a precizat ministerul guatemalez.

Cultura maya şi-a atins apogeul în timpul perioadei clasice între anii 250 şi 900 ai erei creştine. Şi-a extins influenţa pe teritoriile actuale de la sud de Mexic, Guatemala, Salvador, Honduras şi Belize.

Sursa: News.ro

Parteneri
Diferența dintre un hotel și un motel. Tot ce trebuie să știi înainte să-ți faci o rezervare
Fie că îți dorești să stai la un hotel din centrul orașului sau la un resort plin de facilități, este foarte important să alegi cea mai bună opțiune pentru a avea parte de o vacanță de neuitat. Multe persoane încă nu știu diferența reală dintre un hotel și un motel.
Catine.ro
Ultimele știri