Prânzul este masa din zi preferată a multora, în special pentru că îți oferă prilejul să te încarci cu energie, să iei pauza necesară de la mijlocul zilei și să te hrănești corespunzător.
Nutriționiștii spun că, deși suntem tentați să credem că e bine să luăm masa de prânz la ora 12:00, nu acesta este momentul ideal din zi.
Prânzul depinde de ora la care mănânci micul dejun
În unele țări, la prânz oamenii își ia o pauză mai lungă în care își pot face și siesta după masă. Unii chiar merg acasă pentru a lua prânzul cu familia, iar apoi se întorc la birou pentru a continua munca.
Citește și: De ce nu se țin ouăle pe ușa frigiderului niciodată! Greșeala este făcută la ordinea zilei
Cu toate acestea, un scenariu ca ăsta este doar un vis pentru alte popoare. În majoritatea țărilor, mai ales în mediul corporatist, masa de prânz înseamnă o pauză scurtă de 15 minute în care abia dacă apuci să mănânci un sandviș după ce ai făcut un drum până la magazin.
Dacă ai o zi plină de task-uri la locul de muncă sau dacă meseria ta este despre salva vieți, atunci cu siguranța masa de prânz ajunge să fie oricare altă oră mai puțin 12:00.
Nutriționiștii spun că ora pe care o alegi pentru a mânca prânzul depinde foarte tare de ora la care ai mâncat micul dejun, asta dacă ai ales să iei micul dejun.
Citește și: Alimentul care te scapă de colesterolul mărit. Nimeni nu s-ar fi gândit la acest produs
Specialiștii au mai adăugat că importanța prânzului e dată de importanța micului dejun și al rutinii zilnice pe care fiecare persoană și-o stabilește.
Audra Wilson, un nutriționist și dietetician la Northwestern Medicine, pune accentul pe faptul că prima masă a zilei te poate scuti de senzația de foame mai târziu, dacă alegi să mănânci un mic dejun hrănitor.
Cum ar trebui să procedezi ca să ai parte de mese sănătoase
Dacă mănânci micul dejun imediat după ce te trezești, atunci când îți bei cafeaua, vei prima doza de energie necesară și nivelul de sațietate va fi atins rapid.
Pentru a putea mânca mai târziu prânzul, este important să eviți gustările nesănătoase între mese, mai spune medicul dietetician, potrivit The Healthy.
Dacă nu ești una dintre persoanele căreia să îi placă să mănânce atât de devreme, poate ar trebui să te rezumi doar la a mânca ceva bogat în proteine dimineața, cum ar fi un ou fiert, unt de arahide pe o felie de pâine prăjită sau un iaurt peste care să pui bucățele de fructe.
Un astfel de mic dejun sănătos te va ajuta să păstrezi obiceiurile sănătoase pe tot parcursul zilei și pentru celelalte mese.
Citește și: Cât costă un kilogram de roșii românești! Prețul din piețe îi poate lua prin surpindere pe mulți
Pentru masa de prânz, asigură-te că ai alimente care conțin proteine pe farfurie ca să nu ți se facă foame rapid. Poți alege o salată cu pește sau pui la grill, un bol de quinoa cu legume sau carne de curcan cu avocado. Aceste alimente te vor ajuta să îți iei nutrienții necesari pentru a menține o dietă echilibrată și sănătoasă.
Un studiu de la Universitatea Northwestern arată că stabilirea unei anumite ore la care să iei prânzul e la fel de important ca număratul caloriilor. Conform studiului, e mai indicat să mănânci la aceeași oră dacă dorești să slăbești sau să îți menții greutatea.
Studiul arată că este indicat să mănânci cele 3 mese ale zilei în decurs de 8 sau 12 ore de la trezire, în funcție de câte ore stai treaz pe zi. Asta înseamnă că cele trei mese ale zilei trebuie stabilitate strategic, la aceeași oră în fiecare zi.
Prin urmare, trebuie să îți programezi cele 3 mese ale zilei la distanțe egale una față de cealaltă, în funcție de numărul de ore cât ești treaz.
O femeie a „vorbit” cu mama ei decedată prin intermediul inteligenței artificiale și a dezvăluit ce i-a spus. Ce a înspă... Ce a putut face un șofer care își găsea mereu locul de parcare ocupat de același vecin. Mulți nu s-au așteptat la așa ce...