Antena Căutare

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...

Catedrala Notre Damme. Povestea lui Quasimodo și cum a devenit simbolul catedralei din Paris, cum a salvat eroul tragic al lui Victor Hugo peste 800 de ani de istorie.

Galerie
catedrala notre dame din paris

Catedrala Notre Dame. Povestea lui Quasimodo și cum a devenit simbolul catedralei din Paris, cum a salvat eroul tragic al lui Victor Hugo peste 800 de ani de istorie.

Catedrala Notre Dame din Paris, una dintre cele mai importante edificii ale Parisului a fost cuprinsă de flăcări în seara zilei 15 aprilie 2019, în urma cărora a fost distrusă turla principală, așa numita ”Săgeată” care data încă din secolul al XIII-lea. Cel mai probabil, incendiul la care peste 400 de pomiperi au luptat cu flăcările, a pornit de la unele lucrări de reconstrucție care se efectuau de ceva timp la cel mai important monument gotic al Parisului.

Primele imagini din interiorul Catedralei Notre Dame, după ce a fost mistuită de un incendiu devastator. Galerie foto impresionantă

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...Catedrala Notre Dame de Paris, construită între anii: 1163- 1345

Articolul continuă după reclamă

Catedrala Notre-Dame, a cărei construcție a început în anul 1163 și s-a finalizat în 1345, a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele atracții turistice, fiind vizitată de peste 13 milioane de oameni. Mai presus de asta, în cele peste opt secole de existență, Catedrala Notre Dame din Paris a devenit subiectul a numeroase legende și opere literare. Se cade să o amintim pe cea mai cunoscută dintre ele - ”Notre Dame de Paris”, romanul scriitorului francez Victor Hugo, publicat în anul 1831. Romanul spune povestea lui Quasimodo, clopotarul surd și cocoșat de la Notre Dame, și a iubirii sale neîmpartășite pentru frumoasa țigancă pe nume Esmeralda.

Incendiul, prevestit într-un film de acum 15 ani: ”Dar Notre-Dame va dispărea într-o zi”...

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...Victor Hugo, creatorul personajului Quasimodo, scriitorul romanului ”Notre Dame de Paris”

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...Quasimodo și Esmeralda, ecranizare 1939: Charles Laughton și Maureen O'Hara

Quasimodo, eroul tragic al Catedralei Notre Dame din Paris

”Qusimodo” sau ”Cocoșatul de la Notre Dame”, așa cum îl mai găsim în anumite ecranizări ale romanului, a fost considerat mereu un personaj fictiv, însă există indicii că acesta ar fi existat în realitate. Dovezi ale existenței eroului tragic de la Notre Dame au fost descoperite, mai târziu, în anul 2010, în memoriile lui Henry Sibison, un sculptor britanic din secolul al XIX-lea, angajat să lucreze la restaurarea Catedralei Notre Damme, în aceeași perioadă în care Victor Hugo a scris romanul.

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...Portretul adevăratului Quasimodo, dezvăluit în arhivele Tate

Dovezile care arată că personajul Quasimodo au fost achiziționare de instituția britanică pentru arhva Tate Archive încă din anul 1999, însă abia un an mai târziu s-au luat la cunoștință referirile la acel ”sculptor cocoșat” care a lucrat la Notre Dame. În scrierile lui Sibson, Quasimodo era, de fapt, ”Le Bossu”, care, în limba franceză înseamnă ”cocoșat”. Un alt amănunt care să susțină dovezile existenței lui ”Quasimodo” îl reprezintă și numele Trajin, cel care îl angajase pe ”Cocoșat” să lucreze la clopotele catedralei și pe care Hugo avea să-l folosească pentru a denumi un personaj dintr-o altă copodoperă a sa, ”Mizerabilii”. Dar, înainte de publicare, acesta schimbă numele de Trajin cu Jean Valjean.

În anul 1939 povestea ”Notre Dame de Paris” a fost ecranizată sub numele de ”Cocoșatul de la Notre Dame”, peliculă considerată cea mai bună adaptare a poveștii lui Hugo, avându-l în distribuția rolului principal pe actorul englez Charles Laughton. O altă ecranizare fidelă este și varianta franceză din 1956, cu Anthony Quinn și Gina Lollobrigida, care respectă finalul cărții.

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...Quasimodo, ecranizare 1939

De aseemena, povestea lui Victor Hugo a inspirat și alet filme, piese de teatru, musicalururi, dar și lumea desenelor animate. De altfel, filmul de animație cu același nume, produs de Walt Disney Company, a primit Premiul Oscar și Globul de Aur în 1996.

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...Cocoșatul de la Notre Dame, în versiunea Disney

Catedrala Notre Dame de Paris este una dintre cele mai vechi edificii gotice și a treia cea mai mare din lume, după Domul din Koln (din Germenia) și Domul din Milano (Italia).

Cum a salvat Quasimodo 800 de ani de istorie

Quasimodo, personaj hidos, dotat cu noblețe sufletească, avea să slaveze destinul Catedralei Notre Dame de Paris pentru alte peste opt secole, aceasta fiind de fapt și lupta lui Victor Hugo, creatorul său, într-o perioadă în care multe clădiri vechi erau lăsate în paragină, modificate sau chiar demolate, pentru a face loc noilor construcții. Astfel, Hugo a legat personajul grotesc cu suflet bun, Quasimodo, de clădirea gotică, care ascundea numeroase comori și pe care dorește să o păstreze pentru eternitate.

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...

În pledoaria sa, Victor Hugo a arătat cum reparațiile, făcute fără gust și pricepere au adus mai multe deservicii clădirii. Înlocuirea vitraliilor cu o sticlă obișnuită și a altarului gotic splendid cu un sarcofag greoi de marmură sunt doar câteva exemple. Noua așa zisă arhitectură avea să urâțeascăclădirea, în loc să o împrospăteze. Quasimodo, eroul tragic iubit de milioane de cititori și-a atins scopul, iar ”Doamna Noastră” a devenit simbolul Parisului, fiind renovată în secolul al XIX-lea, sub vigilenta coordonare a arhitectului Eugène Viollet-le-Duc. O mare parte din aspectul actual al catedralei este rezultatul acelei restaurări.

Catedrala Notre Dame de Paris, mistuită de flăcări

Iată cum, probabil, una dintre marile temeri ale creatorului romanului ”Notre Damme de Paris” s-au adeverit după sute de ani de istorie, iar edificiul mult iubit să aibă de pătimit în urma unor lucrări de restaurare. Cel puțin asta este și cauza menționată de oficialități în urma incendiului care a cuprins Notre Dame în nefasta zi de 15 aprilie 2019 și care a cuprins acoperișul și a făcut pagube colosale. Turla octogonală în formă de săgeată a Catedralei ” s-a prăbuşit” complet.

Doamne, ce tragedie! Catedrala NOTRE-DAME a ars! Doreii au dat foc la 800 de ani de istorie!

Catedrala Notre-Dame: Cum a salvat Quasimodo simbolul Parisului. Până ieri!...

„Notre-Dame de Paris în flăcări. Emoţia unei naţiuni întregi. Gândurile se îndreaptă către toţi catolicii şi către toţi francezii. Ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist în seara asta să văd că această parte din noi arde”, a transmis Emmanuel Macron într-o primă reacție. Oficialii dau asigurări că Notre Dame din Paris își va recăpăta din nou măreția. Vezi, mai jos, momentul în care clădirea a fost cuprinsă de flăcări.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Citește și:

Incendiu uriaș. Aprilie. Catedrală gotică. Aceeași vârstă cu Notre-Dame. De ce e neagră ”Biserica Neagră?”

surse infp: bbc.com, historia, publimix.ro

Incendiu uriaș. Aprilie. Catedrală gotică. Aceeași vârstă cu Notre-Dame. De ce e neagră ”Biserica Neagră?”... Cel mai mare secret al Bibliei. Care este numele adevărat al lui Dumnezeu? Biblia oferă două variante diferite...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x