Antena Căutare

Descoperire uimitoare făcută de oamenii de știință! Ce se află sub stratul de gheață al Antarcticii 

Oamenii de știință au făcut o descoperire remarcabilă despre Antarctica, după ce au analizat datele înregistrate de satelitul Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE), care au arătat că sub gheață se află relicve ale unor continente străvechi. 

Oamenii de știință au făcut o descoperire remarcabilă despre Antarctica, după ce au analizat datele înregistrate de satelitul Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer (GOCE), care au arătat că sub gheață se află relicve ale unor continente străvechi.

Astfel, oamenii de știință au descoperit rămășițe ale unor continente străvechi, ce au fost ascunse de gheața groasă a Antarcticii pentru milioane de ani. Conform Newsweek, acestea fac parte din litosferă, alcătuită din scoarţă şi mantaua superioară a Pământului, şi se găsesc de obicei în centrul plăcilor continentale din prezent.

Chiar dacă satelitul GOCE nu mai funcționează din 2013, de când combustibilul său s-a terminat, oamenii de știință continuă să mai analizeze datele colectate de acesta. Astfel, aceștia au descoperit că datele oferă informații noi despre felul în care s-a format Antarctica.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În urmă cu sute de milioane de ani, Antarctica făcea parte din supercontinentul Gondwana, care a început să se dezintegreze acum 130 de milioane de ani. Cu toate astea, Australia și Antarctica au rămas unite până acum 55 de milioane de ani în urmă.

„În Antarctica de Est vedem un mozaic interesant de trăsături geologice care dezvăluie asemănări și diferențe fundamentale între crusta de sub Antarctica și celelalte continente de care era legată până acum 160 de milioane de ani în urmă”, a explicat unul din cercetătorii care au luat parte la studiu, Fausto Ferraccioli, de la British Antarctic Survey.

De asemenea, satelitul a mai descoperit, printre altele, o crustă mai subțire sub Antarctica de Vest, ce are un mozaic de straturi vechi de litosferă care se interpun cu straturi mai mici de piatră. Informațiile îi pot ajuta pe cercetători să urmărească resturile continentelor antice de acum 200 de milioane de ani și să își dea seama cum ar putea reacționa straturile de gheață de la suprafață în caz de temperaturi mai calde – cum sunt cele cauzate de încălzirea globală.

Existența extraterestră, dezvăluită de căpitanii de bord! Mai mulți piloți susțin că au văzut OZN-uri în aer... Cel mai bun hairstylist din lume este o româncă! Povestea de succes a Rominei, tânăra al cărei talent a cucerit o lume î...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x