- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cel mai înalt om din istorie, despre care există înregistrări oficiale, este americanul Robert Pershing Wadlow din Alton, Illinois, relatează Agerpres.
Ultima dată când a fost măsurat, la 27 iunie 1940, a avut înălțimea de 2.72 de metri. A fost menționat în prima ediție a Guinness Book, în 1955, recordul său rămânând neîntrecut până în zilele noastre.
Robert Pershing Wadlow s-a născut la 22 februarie 1918 și a încetat din viață la 15 iulie 1940, adică la mai puțin de o lună de la ultima sa măsurătoare oficială. La vârsta de 22 de ani, cântărea 199 de kilograme.
Cel mai probabil, creșterea sa ieșită din comun a fost cauzată de o hiperplazie a glandei pituitare, ceea ce a dus la un nivel anormal de mare de hormoni de creștere. Din câte se pare, Robert Waldow era, chiar și la vârsta de 22 de ani, în plin proces de creștere.
Statura sa impresionantă i-a adus nenumărate neplăceri, precum dificultatea de a se deplasa fără ajutor. Totuși, el nu a folosit niciodată un scaun cu rotile. Pe de altă parte, a ajuns o celebritate în SUA și chiar întreaga lume după ce, în anul 1936, a efectuat un turneu american alături de Circul Ringling Brothers.
În memoria sa, localnicii din Alton, orașul natal al ''Blândului gigant'', așa cum fusese poreclit, i-au ridicat, în 1986, o statuie în mărime naturală în apropierea Muzeului de istorie și artă. Alte câteva astfel de statui sunt expuse la muzee precum Guinness și Ripley's Believe It or Not.
În 1998, formația The Handsome Family i-a dedicat lui Robert Wadlow piesa ''The Giant of Illinois'', iar în 2005, Stufjan Stevens a înregistrat cântecul ''The Tallest Man, the Broadest Shoulders'', tot în memoria celui mai înalt om din lume.
Și România a dat lumii unul dintre cei mai înalți oameni din istorie. Îl chema Gogea Mitu și a practicat boxul într-un mod inedit: adversarii lui, pe post de cuie. El, pe post de ciocan! Metafora se păstrează, asta pentru că primul contact al său cu acest sport s-a petrecut exact după descrierea făcută.
Gogea Mitu este înscris în Cartea Recordurilor la două secţiuni. El este cel mai înalt boxer din toate timpurile, dar şi sportivul cel mai înalt din România, scrie observator.tv
Povestea începe cam aşa: La 14 iulie 1914, în localitatea doljeană Mârşani, se năştea un copil care va cunoaşte într-un timp foarte scurt gloria, pentru a sfârşi apoi tragic, la doar 22 de ani.
Gogea a fost, aşadar, primul dintre cei 11 copii ai unei familii sărace, care îşi câştiga existenţa din muncile agricole. Doi dintre copii au fost, însă, atinşi de gigantism: Gogea (băiatul cel mare) şi fratele său Tudorel (care avea să moară la vârsta de şapte ani, când deja măsura 1,80 metri).
Un circ din Praga îl prezintă în spectacole ca o raritate umană!
Acesta era prezentat precum „omul rar”, piesa de atracţie a circului. Oamenii plăteau bani grei pentru o fotografie cu Gogea, iar unele poveşti susţin că putea îndoi o bară de fier forjat doar cu forţa braţelor.
Umberto Lancia, omul care avea să îi schimbe viaţa!
Autorul moral al schimbării de ocupaţie, de statut, a lui Gogea: un celebru promotor de gale pugilistice din perioada interbelică. Italianul Umberto Lancia a auzit, astfel, de statură impresionantă a unui român care străbate Bătrânul Continent cu caravane de circuri şi a întrezărit imediat o excelentă oportunitate de a câştiga bani şi imagine. Întâlnirea celor doi s-a produs cu ocazia unui târg din cartierul bucureştean Obor, confom Historia.ro.
Fost boxer, Lancia avusese şi el o carieră în ringul profesionist, cifrată la şase ani de activitate, interval în care strânsese 21 de lupte. El este cel care l-a contactat pe Gogea Mitu şi i-a propus să-l înveţe să boxeze.
Urmează o perioadă de succes în lumea boxului, întâlnind adversari care mai de care mai puternici!
Sfârşitul misterios de la Spitalul Filantropia!
La începutul verii lui 1936, mai precis în luna iunie, Gogea Mitu s-a întors cu trenul de la Istanbul la Bucureşti. A contactat o răceală (probabil de la curentul din tren) şi a fost sfătuit de Lancia să amâne plecarea spre Mârşani, pentru a se întrema.
A fost internat la spitalul bucureştean Filantropia, iar după câteva zile, la 22 iunie, a încetat din viaţă.
Surse: Agerpres, observator.tv, British Pathe
”ATENȚIE, CÂINE RĂU!” 10 sfaturi de la SPĂRGĂTORI PROFESIONIȘTI pentru a-ți păstra casa ÎN SIGURANȚĂ... Cei mai geloşi bărbaţi în funcţie de zodie! Mare grijă cu ei dacă vrei să ai o relaţie liniştită...