Hannah și Dan Bateson, doi soți din Irlanda de Nord, și-au dorit foarte mult copii, iar sarcina a decurs excelent până când aveau să afle la controlul de 12 săptămâni că soția va naște gemene, și nu orice fel de gemene, ci siameze, lipite cu trupurile una de cealaltă.
Cum se comportă două surori siameze, după ce au fost separate prin operație. Părinții vorbesc despre cum le e greu să le separe, deși nu mai împart același trup
Anul trecut s-au născut surorile, care au șocat lumea medicală. Șansele de a avea gemene contopite sunt de doar una la 2,5 milioane, care să reziste unei operații de separare. Ele erau unite de la piept până la pelvis și aveau în comun vezica urinară, intestinul și un picior, dar, în mod esențial, aveau inimi separate.
Părinții consideră că reușita medicală este un miracol, fiind conștientă de riscurile la care s-au expus atunci când au acceptat să-și separe copiii. Având fiecare inimă și capetele separate operația a decurs ușor, în schimb, însă, cele mici trăiesc în prezent doar cu un picior.
Părinții povestesc astăzi că cele două se comportă normal și și-au dezvoltat propriile personalități, însă oricât ar vrea să le țină separate, cele două stau continuu una lângă alta.
Acum, mama fetelor, Hannah, povestește că sunt nedezlipite una de cealaltă chiar dacă au spații separate. Născute în luna martie a anului trecut, ele se numără printre puținele gemene care au trecut cu succes printr-o operație de separare.
"Issie și-a găsit vocea, bolborosește, în timp ce Annie este mai degrabă tăcută. Ea este o aventurieră (...). Ne așteaptă o mulțime de necunoscute, dar deocamdată încă ne bucurăm că sunt în viață, că au supraviețuit nașterii și operației", a declarat Hannah, potrivit tabloidului Mirror.
Cuplul s-a căsătorit în 2016 și ca să poată avea copii folosea un tratament pentru fertilitate. Ea a povestit despre teama pe care au simțit-o când au auzit, după scanarea de 12 săptămâni, că bebelușii ar putea fi monocorionici monoamniotici (MCMA), ceea ce înseamnă nu numai că au aceeași placentă, dar împart și sacul amniotic.
"Nici măcar nu știu dacă am procesat cu adevărat informația. Făcusem toate aceste cercetări pentru gemenii MCMA, apoi am aflat că sunt uniți și existau atât de puține informații. Dar, din fericire, ambii copii au avut inimi separate, ceea ce a fost crucia pentru a le putea separa.", a spus Hannah.
Hannah a fost trimisă la University College Hospital din Londra, unde copiii au fost aduși pe lume de o echipă de specialiști.
De acolo, au fost transferați la Great Ormond Street Hospital, din Europa, pentru separarea gemenilor uniți, unde operația a avut loc în urmă cu o săptămână.
"Le așteaptă o lungă recuperare și ne așteptăm să existe câteva hopuri pe parcurs, dar sunt niște micuțe puternice și sunt bine îngrijite", a mai spus mama sa.