În ultimii ani, în dorința de a proteja mediul înconjurător, autoritățile au obligat producătorii să înlocuiască tacâmurile de plastic cu unele din material biodegradabil.
Un clip publicat recent arată cum se fabrică lingurile și furculițele din lemn într-o țară subdezvoltată, în care nu există fabrici moderne. Filmarea a ajuns pe internet și a făcut rapid înconjurul lumii, stârnind numeroase reacții de la oameni din întreaga lume. Aceștia s-au mirat din plin atunci când au văzut din ce sunt făcute și cum se fac lingurile de unică folosință.
Cum se fac lingurile și furculițele de unică folosință, de fapt! Cineva a filmat tot procesul de producție al tacâmurilor biodegradabile
Un clip apărut recent pe TikTok a făcut rapid înconjurul lumii și a uimit numeroase persoane de pretutindeni. Unii s-au declarant chiar oripilați și au dezvăluit faptul că nu vor mai folosi astfel de tacâmuri de unică folosință.
În respectivul material video se poate observa cum arată procesul de producție al unor linguri de lemn, într-o țară în care micii producători sunt cei care fac aceste produse.
Citește și: Ce bacterii se găsesc pe tacâmurile de la restaurant. Mulți au fost surprinși să afle numărul lor
Buștenii se taie cu un fierăstrău, se segmentează și fiecare bucată se curăță pentru a înlătura astfel scoarța. Bucata obținută este apoi introdusă într-un dispozitiv ce „feliază” lemnul, obținându-se foi lungi și subțiri. Urmează apoi procesul de tăieri a lingurilor de lemn, de unică folosință. Tacâmurile astfel obținute sunt apoi lăsate la uscat, apoi lustruite, pentru a fi plăcute la atingere.
Reacțiile nu au întârziat să apară și au fost inclusiv persoane care s-au declarat a fi oripilate de cele descoperite.
„Acum înțeleg de ce unii le evită”, a zis un internaut, după ce a vizionat clipul video cu pricina.
Desigur, procesul de fabricație diferă de la o țară la alta, În alte țări mai dezvoltate, procesul arată diferit.
Care sunt avantajele tacâmurilor de unică folosință
- Ecologice: Dacă sunt fabricate din lemn de proveniență sustenabilă, aceste linguri pot fi biodegradabile, reducând astfel impactul asupra mediului, în comparație cu alternativele din plastic.
- Comoditate: Sunt utile pentru evenimente, festivaluri sau petreceri unde curățarea vaselor este complicată.
- Igienă: Fiind de unică folosință, riscurile de contaminare între utilizatori sunt reduse.
- Cost scăzut: Comparativ cu lingurile reutilizabile, lingurile de lemn de unică folosință sunt mai ieftine.
Care sunt dezavantajele tacâmurilor de unică folosință
- Rezistență limitată: Deoarece sunt de unică folosință, lingurile de lemn pot fi mai fragile și se pot rupe sau se pot îndoi dacă sunt expuse prea multor alimente sau lichide fierbinți.
- Impact ecologic: Deși sunt biodegradabile, producerea acestora necesită resurse de lemn, iar utilizarea de masă mare poate avea un impact asupra mediului dacă nu sunt folosite din surse sustenabile.