- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Trezitul de dimineață este aproape obligatoriu însoțit de căscat și de întins corpul. Facem acest lucru uneori fără să ne dăm seama, fiindcă totul a început să facă parte din rutina noastră de zi cu zi. Totuși, care este explicația acestui gest?
Potrivit specialiștilor, primul și cel mai important motiv pentru care facem asta este că ne ajută să ne întindem mușchii și să ne energizăm, dar asta nu e tot!
De ce căscăm și ne întindem când ne trezim
Când dormim, mușchii își pierd din tonus și gravitația atrage lichidele în zona spatelui. Atunci când ne întindem ajutăm mușchii să ajungă la poziția potrivită, dar și la starea de bine.
Atunci când căscăm și ne întindem în același timp, efectul este și mai surprinzător: este reglat fluxul de sânge și acest lucru scade considerabil nivelul de stres, prin reglarea pulsului și a altor funcții din organism.
citește și: Ce li se poate întâmpla copiilor dacă dorm cu gura deschisă. Specialiștii au elucidat misterul | Antena 1
De asemenea, statul prea mult timp într-o singură poziție poate să îți afecteze corpul și să îți dea senzația încordare.
Articulațiile și mușchii tăi se vor simți mult mai bine dacă te întinzi, la scurt timp după ce te-ai trezit din somn. Nu doar că vei avea un tonus mai bun, dar vei ajuta creierul să comunice mai bine cu mușchii din corpul tău, prin întărirea semnalelor pe care acesta le trimite.
citește și: Ce înseamnă când ți-e poftă de murături. Mesajul pe care ți-l transmite corpul nu trebuie ignorat
În plus, nu ai motive să te simți vinovat dacă îți vine să caști, fiindcă acest lucru te poate ajuta să te energizezi și să rămâi treaz, chiar dacă ești extrem de obosit.
Specialiștii ne îndeamnă să vedem gestul de-a ne întinde și de-a căsca precum o resetare a corpului, fiindcă acest lucru ajută sistemul nervos să mai primească o doză de enerie, uneori atât de necesară pentru continuarea sau terminarea unor sarcini, chiar și atunci când suntem extrem de obosiți.