Antena Căutare

De ce este floarea de colţ SIMBOLUL IUBIRII. Este declarată din 1993 monument al naturii, în România

Floarea de colț sau floarea reginei este un monument al naturii protejat în România, prin lege, din anul 1993. Ea reprezintă simbolul iubirii.

Floarea de colț sau floarea reginei este un monument al naturii protejat în România, prin lege, din anul 1993. Ea reprezintă simbolul iubirii. Cuvântul provine din germană și se traduce prin „edelweiss”. „Edel” înseamnă „nobil” și „weiss” înseamnă „alb”.

Floarea de colț creşte în munţi calcaroşi, în pajişti de pe versanţi abrupţi şi însoriţi sau pe stânci. La noi creşte în Munţii Carpaţi, fiind declarată monument al naturii din 1933 şi ocrotită prin lege.

Floarea reginei poate fi întâlnită în Munţii Maramureşului şi Munţii Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaş, Munţii Bucegi, Făgăraş, Cozia şi Retezat. În afara spaţiului românesc, floarea reginei înfrumuseţează zone din Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpaţi, Pirinei, dar şi din Asia Centrală şi de Est.

De ce este floarea de colţ SIMBOLUL IUBIRII. Este declarată din 1993 monument al naturii, în România
Floare de colț în mediul ei natural, pe vârful Hășmașu Mare (la 1800 m)

Conform Dicţionarului de sinonime, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există şi următoarele denumiri: albumeală, albumiţă, floare-de-colţ, (rar) edelvais, (reg.) flocoşele (pl.), steluţă, floarea-doamnei.

Floarea de colț reprezintă în tradiția populară românească un simbol al dragostei și se spune că bărbații își demonstrau dragostea, îndemânarea și curajul, culegând o floare de colț de pe stâncile ascuțite al munților și oferind-o iubitelor.
Această floare, asemenea unei stele, este simbolul tinereții, al tuturor virtuților și harurilor din sufletul omului. Din cer, peste crestele munților și peste colții de stâncă aplecați peste văgăuni și prăpăstii, se pornesc ploi de steluțe albe, catifelate. Sunt florile zânelor, care împodobesc munții.

În limbajul florilor, floarea de colț simbolizează puritatea și curățenia.

Floarea de colț este sărbătorită astăzi printr-un doodle special. Cuvântul „edelweiss” a fost descoperit pentru prima dată în scris pe 5 martie 1784.

Sursa: wikipedia

Foto: Pixabay

Floarea de colț, sărbătorită de Google prin doodle-ul de astăzi, 5 martie... TERIFIANT! Femeia care a fost în IAD spune cutremurată tot ce a văzut acolo: "Erau înconjuraţi de flăcări şi implor...
Luna Plină în Balanță. Ce schimbări aduce pentru nativi în aprilie 2023
Luna Plină în Balanță aduce multe schimbări pentru nativii în zodiac. Aprilie va veni cu...
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023. Taurii se gândesc la vacanță. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 2 aprilie 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Taurului. Aceștia...
Parteneri
Zodii care vor simți regret pe data de 2 aprilie 2023. Nativii care se vor confrunta cu emoții puternice
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x