Antena Căutare

Descoperire arheologica inedita la Ulpia Traiana Sarmizegetusa

O locuinta apartinand unui demnitar roman din secolul al II-lea, aflata sub Templul lui Iupiter si al Triadei din Capitoliu, a fost descoperita in situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa de o echipa de arheologi clujeni condusa de prof.univ.dr. Ioan Piso, informeaza comunicatul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva.

Peretii locuintei sunt acoperiti de o fresca viu colorata care prezinta elemente vegetale, dar si alte motive care urmeaza sa fie identificate, fiind cunoscut faptul ca romanii aveau o inclinatie deosebita pentru a-si impodobi casele, atat la exterior, dar mai ales la interior.

"Renumitele fresce care infrumusetau peretii interiori, reprezentand natura, scene mitologice sau chiar valorile filozofice sau morale ale proprietarului, s-au transmis si caselor de la Sarmizegetusa. Locuinta descoperita de dr. Ioan Piso si echipa sa a apartinut unui demnitar deoarece beneficia de aductiune de apa. (...) Pe peretii accesibili ai acestei incaperi s-au gasit cativa metri patrati de fresca, iar din daramatura s-au scos bucati mari de tencuiala pictata. Dintre toate descoperirile arheologice, fresca este cea mai sensibila si mai supusa degradarii", se arata in comunicat.

Prof. Ioan Piso a solicitat sprijinul Comisiei Nationala a Monumentelor si Siturilor Istorice si al politiei locale pentru protejarea descoperirii. Dupa parerea reputatului arheolog, fresca nu poate fi conservata la fata locului, fiindca s-ar afla in permanent pericol. De aceea, este nevoie ca aceasta sa fie pastrata in muzeul din localitatea Sarmizegetusa, acesta fiind una dintre sectiile MCDR Deva.

'Ce ne ramane de facut este conservarea acestei fresce despre care, asemenea frescelor de la Pompeii si Herculaneum, putem afirma ca se poate incadra fara nicio indoiala in capodoperele geniului. Din nefericire, nestiinta sau indolenta romanilor, au facut ca in decursul timpului sa se piarda fresce deosebit de valoroase, batranii locului povestind ca pe zidurile romane vazusera 'zugraveli' de un stat de om cu flori si 'ingeri'. Speram doar ca lectia trecutului sa ne invete sa nu repetam aceleasi greseli si in prezent', se mentioneaza in comunicatul MCDR Deva.

In procesul de evaluare si restaurare al frescei au fost implicati mai multi specialisti. Acestia au intreprins deja demersurile necesare obtinerii avizelor si fondurilor cerute de operatiunile de transport, restaurare si valorificare, expunerea frescelor publicului vizitator urmand sa fie facuta la Muzeul de Arheologie de la Sarmizegetusa.

Sursa: hotnews

FOTO! Cel mai extravagant iaht din lume: are propriile insule plutitoare!... VIDEO! Doi elefanti se balacesc intr-o piscina gonflabila...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x