Descoperire fabuloasă în România. „A reușit să îl fotografieze și după ce a descărcat pozele, a realizat că e...”

Doi biologi ai Societății Ornitologice Române (SOR), care efectuau monitorizări pe Lacul Techirghiol, în cadrul unui proiect european, au descoperit o nouă specie de pasăre pentru fauna din țara noastră - pietrarul de deșert (Oenanthe deserti)

Doi biologi ai Societății Ornitologice Române (SOR), care efectuau monitorizări pe Lacul Techirghiol, în cadrul unui proiect european, au descoperit o nouă specie de pasăre pentru fauna din țara noastră - pietrarul de deșert (Oenanthe deserti).

Cei doi biologi se numesc Laurențiu Petrencu și Lucian Eugen Bolboacă și lucrează în cadrul unui proiect care vizează elaborarea planurilor de management pentru arii protejate, se arată într-un comunicat al Societății Ornitologice Române.

"Ne-a surprins perioada târzie, era totuși 6 decembrie, și faptul că mai era un pietrar întârziat din migrație. Ne-am uitat cu atenție la el, Lucian a reușit să îl fotografieze, dar am continuat metoda de observație a păsărilor acvatice, pentru care eram la Techirghiol. La pensiune, după ce am descărcat pozele, am realizat că e o specie ...exotică. Am trimis pozele la directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână, și el ne-a confirmat că este pietrarul de deșert", a povestit biologul Laurențiu Petrencu.

Până acum, în România erau cunoscute doar patru specii de pietrar: pietrarul negru, pietrarul sur, pietrarul mediteranean și pietrarul răsăritean. Pietrarul de deșert este o specie răspândită din Mongolia până în Nordul Africii. Specia ocupă stepe aride, zone cu tufișuri din apropierea cursurilor cu apă mică, ruine și câmpii uscate, cu stâncării. Cel mai apropiat areal de cuibărit pentru specie este în Orientul Mijlociu, în Siria, Egipt, dar unele exemplare pot ajunge accidental și în Europa, precizează sursa citată.

Specia a mai fost observată și în alte țări europene, precum Bulgaria, Ungaria, Germania, Franța. Hrana este alcătuită de obicei din nevertebrate și, ocazional, din semințe. Este o specie migratoare, dar există și zone unde populațiile sunt sedentare.

Observația celor doi biologi s-a răspândit imediat în mediul online, iar în câteva ore s-a aflat că nu erau primii care au văzut această specie, se menționează în comunicat. Astfel, în 2007, fotograful Daniel Petrescu a realizat mai multe fotografii cu această specie.

"Era 2007, nu aveam eu timp să stau la fiecare specie fotografiată să o identific. Știu că și atunci am avut ceva probleme de identificare, dar am decis să trec peste. Când am văzut imaginile lui Laurențiu, am căutat pe hard-urile vechi și am găsit poza. Era pietrar de deșert la noi, din 10 martie 2007", a spus Daniel Petrescu.

Mai mult, tot anul acesta, un alt fotograf dobrogean, Mihai Baciu, a fotografiat și el specia. Nu a stat să sorteze fotografiile, dar când a văzut specia fotografiată de biologii SOR și-a amintit, a căutat pe harduri și a observat că și el avea pietrarul de deșert în portofoliu, arată reprezentanții Societății Ornitologice.

Laurențiu Petrencu nu este la prima observație de specie nouă pentru fauna României. În 2010, a descoperit în Pădurea Babadag muscarul semigulerat (Ficedula semitoquata).

Lacul Techirghiol este unul dintre cele mai importante puncte pentru păsările din România. Aici au fost observate până acum 262 de specii, fără pietrarul de deșert, adică aproape 65% din avifauna României, a mai precizat SOR.

Societatea Ornitologică Română este o organizație independentă implicată în protejarea păsărilor sălbatice și a habitatelor lor în România de peste 25 de ani.

Ultimele știri