Antena Căutare

Elisabeta, cea mai importantă regină a lumii, se trage din Sângeorgiu de Pădure, din inima Transilvaniei!! Stră-străbunica ei a copilărit pe Ulița Cărbunelui, în Cluj!

Claudine Rhedey de Kis-Rhede s-a născut în Sângeorgiu de Pădure, în 1812. Copilăria și-a petrecut-o în palatul familie sale de pe Ulița Cărbunelui, în Cluj. Din căsătoria cu Alexandru de Wurttemberg a avut trei copii: unul dintre aceșia, Francisc, avea să devină tatăl reginei Maria a Marii Britanii, bunica actualei regine a Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

Claudine Rhedey de Kis-Rhede s-a născut în Sângeorgiu de Pădure, în 1812. Copilăria și-a petrecut-o în palatul familiei sale de pe Ulița Cărbunelui, în Cluj. Din căsătoria cu Alexandru de Wurttemberg a avut trei copii: unul dintre aceșia, Francisc, avea să devină tatăl reginei Maria a Marii Britanii, bunica actualei suverane a Marii Britanii, Elisabeta a II-a. Deceda la 29 de ani, în circumstanțe misterioase

Claudine Rhedey de Kis-Rhede văzut-a lumina zilei într-un 21 septembrie 1812, când Europa fierbea, Napoleon declanșând, deja, campania din Rusia. S-a născut în Sângeorgiu de Pădure (una dintre cela mai vechi localități din România dacă ținem cont de atestarea documentară), în Regatul Transilvaniei, ca fiică a contelui Ladislau Rhedey și a baronesei Agnes Inczedi. Pe linie maternă, prin Petru Racz, stră-străbunicul ei, se înrudea cu familia Rațiu de Noșlac, una dintre cele mai nobiliare. Copilăria i-a fost lină, petrecută între castelașul-conac din Sângeorgiu, construit doar cu câțiva ani înaintea nașterii sale, și Palatul Rhedey din Cluj, din colțul de sud-vest al Pieței Centrale, cu o latură ce se întindea pe Ulița Cărbunelui.

Conacul din Rhedey, acolo unde Claudina s-a născut

La vârsta primilor fiori, la un bal cu ștaif de la Viena, prinse drag de ducele Alexandru de Wurttemberg, fiul lui Louis, fratele mai mic al regelui Frederic I de Wurttemberg, un tip pe la 2.11 metri și 200 de kilograme. La scurtă vreme, făcură vorbe să se căsătorească. Dar groful Rhedey nici nu dorea să audă. Voia să o țină aproape de el, acolo, în Sângeorgiu. Tatăl Claudinei - cum avea să fie ea cunoscută - se stingea în 1835, lăsând cale liberă, spre însurătoare, îndrăgostiților. Claudine și Alexandru aveau trei copii: Clauidne, Amalie și Francisc. Mama se stingea la doar 29 de ani, în prima zi a lui octombrie 1841, în circumstanțe neelucidate nici până astăzi: unii spuneau că, însărcinată fiind cu al patrulea urmaș - s-a dus să-și viziteze soțul la Graz, în Austria, drumul și oboseala spunându-și cuvântul. Acestea au declanșat nașterea prematură, hemoragia și, mai apoi, moartea. Alții vorbeau despre un accident din Petau, în Germania de atunci, astăzi Slovacia. Biserica Reformată din Sângeorgiu de Pădure a fost cea care i-a primit sicriul de plumb - din cauza unor epidemii, morții nu mai erau coborâți la cele veșnice acolo însă pentru Claudine s-a făcut o excepție. Alexandru a părăsit, imediat, tumultoasa viață mondenă din capitala Austriei, pentru a se retrage, definitiv, acolo unse se născuse soția sa.

Din Sângeorgiu la palatul Buckingham

Fiul ei, Francisc, duce de Teck, s-a căsătorit cu Prințesa Mary (Maria) Adelaide Elisabeta de Cambridge, rămasă, așa cum scriu cronicarii cârcotași, fată bătrână până pe la 30 de ani, când primise, deja, porecla ”Grăsanca”. Cei doi aveau o fată și trei băieți. Maria de Teck, cunoscută și ca Mary of Teck, devenea, ca soție a regelui George al V-lea, Regina Regatului Unit, a tuturor dominioanelor britanice și Împărăteasă a Indiei. Dintre cei șase copii, George al VI-lea urma la tron, până în 6 februarie 1952 când se stingea. Din căsnicia sa cu Elisabeta, cea cunoscută drept ”Regina Mamă”, decedată în 2002, avea să se nască Elisabeta a II-a a Marii Britanii, cea mai puternică suverană actuală, care domnește și astăzi. Cu alte cuvinte, stră-străbunica actualei Regine a Marii Britanii s-a născut în Transilvania, la Sângeorgiu de Pădure.

Prințul Charles, într-una dintre primele sale vizite în România, prin 2008, s-a oprit la Biserica Reformată, pentru a depune un buchet de flori acolo unde odihnește Claudina, ”o femeie de o frumusețe rară”, cum o descriau istoricii. Interesant este faptul că din cauza unei epidemii de ciumă, cripta fusese zidită după înmormântarea sa. Abia în 1935, când a fost redeschisă, sicriul Claudinei a fost recunoscut, grație gemulețului de pe el, prin care s-a observat medalionul purtat la gât de prințesă.

Castelul - conac a fost cumpărat, pe la 1885, de un anume Rudolf Schuller apoi vândut, în 1935, statului român. Avea să devină, după cel de-al Doilea Război Mondial, școală generală. Actualmente, se află în restaurare generală.

Ea este românca plină de ambiție care a slăbit 114 kilograme! A dat dieta tuturor și a povestit cum a încăput în uniform... FOTO+VIDEO: Au prăbușit intenționat un avion de pasageri pentru un experiment! ”A fost o adevărată CATASTROFĂ”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x