- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Uleiul de palmier e un ingredient comun în numeroase alimente procesate, de la pufuleți, ciocolată, biscuiți, fast food, floricele, semipreparate, pâine, înghețată, tăiței, prăjituri, margarină, aluaturi etc.
Uleiul de palmier se găsește și în produse de consum precum creme, detergent, machiaj, săpun și altele.
Deși e folosit în numeroase produse pe care le consumăm în fiecare zi, uleiul de palmier poate fi periculos pentru planetă.
De ce e uleiul de palmier periculos pentru planetă
Deși nu există suficiente studii pentru a determina dacă uleiul de palmier e periculos atunci când e ingerat, producția acestui ingredient a afectat semnificativ planeta în ultimele decenii, scrie BBC.
Citește și: Cum arată un aliment fast food expirat de 8 ani. Ce au descoperit medicii despre ingredientele din el
Pentru că e un ingredient folosit atât de des - și profitabil - producția de ulei de palmier nu urmează de cele mai multe ori legile locale.
Majoritatea producției e concentrată în zona tropicală și pentru a extinde suprafața de producției și planta palmierii africani de ulei e defrișată pădurea tropicală în numeroase regiuni din lume.
Se estimează că producția de ulei de palmier a cauzat 8% din defrișările mondiale din perioada 1990-2008.
Pădurile tropicale sunt arse pentru a elibera zonele necesare creșterii palmierilor, chiar dacă acest lucru e ilegal, și numeroase specii pe cale de dispariție sunt puse în pericol din cauza acestei industrii. Printre cele mai vulnerabile specii se numără urangutanii (cea mai apropiată specie de om de pe lume), elefanții și tigrii.
”Incendiile de pădure, pornite pentru a defrișa pădurile pentru a face loc producției de ulei de palmieri, cresc nivelul de dioxid de carbon și carbon negru din atmosferă și contribuie la încălzirea globală,” scria într-un raport realizat de Banca Angliei.
Se crede că aceste incendii au fost cauza poluării din Singapore în iunie 2013, când pericolul era atât de mare încât copiii nu au fost lăsați să iasă din casă. Mai mult, industria exploatează și copiii din zonele în care cresc palmierii.
Citește și: Top cele mai apreciate verdețuri aromatice în bucătăria românească și modul lor de folosire
Există mai multe campanii ce au ca scop atenționarea publicului cu privire la impactul pe care îl are producția de ulei de palmier asupra planetei. Unele companii au promis să folosească doar ulei de palmier obținut prin mijloace sustenabile, însă o schimbare globală e necesară pentru a opri ilegalitățile din industrie, ce afectează negativ planeta.
Tu vezi un câine sau un bărbat? Iluzia optică a devenit virală pe internet. Ce este cu adevărat în imagine... Doar 20 de persoane în toată istoria s-au născut ca ea. De ce arată așa fața Kawanei, la 22 ani...