Iulia Hașdeu a rămas ca o adevărată enigmă a istoriei românești, căci nici până astăzi nu s-au putut explica numeroasele mistere din viața tinerei.
S-a născut în 1869, dar a murit la frageda vârstă de 19 ani. Încă din copilărie s-a remarcat datorită capacităților sale intelectuale incredibile. A terminat Colegiul Național „Sfântul Sava” la doar 11 ani, iar în paralel urma cursurile Conservatorului de muzică.
La 16 ani devine prima româncă admisă la Facultatea de la Sorbona, cea mai prestigioasă unitate de învățământ din Franța.
Făcea de toate: pictură, canto, latină, greacă, litere și filosofie. Toți erau impresionați de tânăra intelectuală, admirând-o din toate punctele de vedere. Ține conferințe la Sorbona, în ciuda vârstei sale fragede.
Dar în 1888, lucrurile iau o întorsătură tragică. Din cauza efortului impresionant depus încă de la vârste fragede, tânăra începe să dea primele semne ale unei boli ce are să-i fie fatală. Moare de tuberculoză la doar 19 ani, fiind înmormântată la Cimitirul „Bellu”.
Tatăl său a suferit cumpli pierderea fiicei sale, motiv pentru care începe să apeleze la ședințe de spiritism pentru a intra în legătură cu Iulia.
În memoria fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hașdeu construiește la Câmpina un castel în memoria fiicei sale.
O întâmplare misterioasă este aceea în care tatăl a primit un mesaj straniu de la fiica ei, deși aceasta murise. Pe bilet stătea scris: „Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; asta ar trebui să-ți fie îndeajuns. Iulia Hașdeu”.
Iar mesajele transmise de aceasta au continuat, toate în cadrul ședințelor de spiritism. Viața Iuliei este și astăzi un mare mister al istoriei. Se spune că fantoma tinerei mai bântuie și astăzi pe culoarele castelului.
Sursă: enciclopediaromaniei.ro