La doar zece ani, a scris istorie! Împreună cu tatăl ei, a escaladat unul dintre cele mai periculoase vârfuri din lume

 
+6 click pentru
galerie

O puștioaică de doar zece ani a reușit ce nu pot face mulți adulți. Copila a devenit cea mai tânără persoană  din lume care a reuşit să cucerească piscul El Capitan, una dintre cele mai înalte faleze stâncoase de pe Terra, situată în Parcul Naţional Yosemite din California, SUA.

Tânăra Selah Schneiter a escaladat cei 900 de metri ai peretelui de granit în doar cinci zile, alături de tatăl ei - care este un alpinist experimentat - şi un prieten de familie.

„Nu-mi vine să cred că tocmai am făcut asta”, a declarat ea într-o înregistrare video, realizată în momentul în care a ajuns în vârful piscului El Capitan.

„Principala noastră deviză era 'Cum să mănânci un elefant? În bucăţi mici'”, a explicat ea, ulterior, pentru un post de televiziune local.

Potrivit tatălui ei, Selah a izbucnit în lacrimi în momentul în care şi-a îndeplinit visul. „Eram obosiţi după cinci zile lungi şi am instalat cortul acolo sus în acea noapte, însă ea a redevenit copil şi voia să vadă totul, să exploreze, ca şi cum ar fi fost normal”, a explicat el.

Escaladele montane ocupă un loc important în familia Schneiter, a declarat tatăl fetei, care a cunoscut-o pe mama lui Selah în timp ce escalada acelaşi pisc celebru - El Capitan. Iar Selah doreşte acum să îşi încurajeze fratele mai mic, în vârstă de şapte ani, să îi calce pe urme şi să atingă aceeaşi performanţă.

În 2017, echipat doar cu o pereche de papuci şi pudră pentru aderenţă, Alex Honnold a reuşit să escaladeze cu mâinile goale şi fără niciun sistem de siguranţă legendarul perete vertical al piscului El Capitan, stabilind astfel o premieră mondială.

El a avut nevoie de mai puţin de patru ore, însă de doi ani de pregătiri intense, pentru a stabili acel record, în cadrul unui veritabil periplu ce a fost imortalizat în documentarul „Free Solo”, premiat cu Oscar în acest an.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI