Antena Căutare

Lectia de cultura generala: Curiozitati de pe mapamond

Sunt lucruri pe aceasta lume de domeniul fantasticului si trebuie sa recunoastem, ramanem cu gura cascata atunci cand le aflam

Despre unele tari se poate vorbi doar la superlativ. Sa facem un experiment: ce ati zice daca ati afla ca, in Canada, exista cele mai multe lacuri dintr-o tara si anume peste trei milioane? Ele reprezinta 60% din toate lacurile planetei si acopera 9% din suprafata tarii.

In Papua Noua Guinee, se vorbesc cele mai multe limbi si dialecte din lume: 820. Acestea reprezinta 12% din totalul numarului de limbi vorbite pe glob. Limba oficiala a tarii este engleza, cunoscuta doar de 2% din populatia tarii.

Mai mult, tara cu cel mai mare numar de detinuti de pe glob este SUA. Statul numara 5% din populatia globului, iar numarul detinutilor este 25% din totalul celor retinuti la nivel planetar. Una peste alta, in Statele Unite se afla dupa gratii 2.200.000 persoane, ceva mai mult decat populatia capitalei noastre. In ordinea ierarhica urmeaza Rusia cu 1,5 milioane si China cu 870 mii detinuti.

Margem mai departe. Statul care acopera cel mai mare numar de fusuri orare este Franta, ce, impreuna cu teritoriile "outre mer" se intind pe 12 fusuri. Urmeaza SUA cu 11 fusuri si Rusia cu 9.

Stiati ca tara ce produce cea mai mare cantiate de oxigen este Rusia? Padurle Siberiei reprezinta 25% din padurile lumii, iar cantitatea de oxigen degajata este pe masura. La polul opus, Haiti este tara in care nu mai exista paduri, intrucat au fost defrisate toate, pana la ultimul pom.

Amuzant este faptul ca cel mai mare numar de oi pe cap de locuitor se gaseste in insulele Falkland (Marea Britanie). La o populatie de 3.000 locutori, pe insule pasc 500.000 de oi.

Iar la final, cea mai tanara populatie din lume se afla in Niger: aproape 50% dintre locuitori n-au implinit 15 ani. Tara are industrie putina, iar agricultura si mai putina, din lipsa de terenuri fertile. Singurul domeniu unde locuitorii dau rezultate este acesta: fac copii.

Foto: Hepta

Nauru, cea mai mica tara insulara din lume, dar cu cel mai mare numar de obezi... Bijuteriile recuperate de pe epava Titanicului vor fi expuse in SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x