Antena Căutare

Legenda numelor staţiilor de metrou din Capitală! Cine îşi mai aduce aminte de Armata Poporului sau de Pieptănari? Cum şi de ce au fost schimbate denumirile

În jurul metroului bucureştean au apărut, de-a lungul timpului, multe ipoteze care mai de care mai ciudate! Dar câţi mai ştiu de ce au primit anumite denumiri staţiile de metrou sau că transportul subteran din Capitală se întinde pe aproape 70 de kilometri?! Primul tronson al Magistralei 1 a fost inaugurat în 1979, având șase stații și o lungime de 8,1 kilometri

În jurul metroului bucureştean au apărut, de-a lungul timpului, multe ipoteze care mai de care mai ciudate! Dar câţi mai ştiu de ce au primit anumite denumiri staţiile de metrou sau că transportul subteran din Capitală se întinde pe aproape 70 de kilometri?! Primul tronson al Magistralei 1 a fost inaugurat în 1979, având șase stații și o lungime de 8,1 kilometri

Metroul pleca de la stația Semănătoarea și ajungea până la Timpuri Noi. Cele șase stații erau Semănătoarea, Grozăvești, Eroilor, Izvor, Piața Unirii și Timpuri Noi. Denumirile celor de la capăt de linie au fost date după fabricile care funcționau în zonă. Celelalte, respectiv Grozăvești, Eroilor, Izvor și Piața Unirii, au primit numele piețelor și cartierelor din apropiere.

Berceni, singura stație de metrou la suprafață

Articolul continuă după reclamă

Totodată, Depoul I.M.G.B. a devenit Berceni, datorită apropierii de localitatea cu același nume. Aceasta este singura stație de metrou supraterană din Capitală, fiind situată în extremitatea sudică a orașului. Stația Linia de Centură a preluat numele lui Anghel Saligny, proiectantul podului de cale ferată din Cernavodă, considerat cel mai important simbol al ingineriei românești din perioada de început.

În 2009, mai multe staţii şi-au schimbat denumirile!

Armata Poporului a devenit Lujerului, Industriilor Preciziei, Depoul I.M.G.B. - Berceni, Policolor -Nicolae Teclu, iar Linia de Centura - Anghel Saligny.

Pentru stația Semănătoarea a fost ales numele Petrache Poenaru, pentru că în zonă funcționează cel mai important campus universitar din țară, respectiv Politehnica și Complexul Regie. Poenaru a fost organizatorul învățământului românesc, inginer, matematician, fondator al Colegiilor Naționale din București și Craiova, inventatorul tocului rezervor (stiloul de mai târziu) și creator al steagului României moderne.

Armata Poporului a devenit Lujerului, pentru că se află în apropierea străzii și a pasajului cu același nume. Stația primise numele inițial după Bulevardul Armata Poporului, care în prezent se numește Iuliu Maniu. Industriilor s-a transformat în Preciziei, după Bulevardul cu aceeași denumire.

Policolor s-a transformat în Nicolae Teclu, academician și chimist român cu renume mondial. Acesta este inventatorul "becului Teclu". Inițial, stația purta numele fabricii Policolor, un brand important pe piața lacurilor și vopselelor.

De asemenea, Pieptănari a devenit Eroii Revoluției, datorită vecinătății acesteia cu cimitirul unde sunt înmormântați mai mulți eroi ai Revoluției, lângă Cimitirul Bellu.

Mai mult, în 1992, denumirea stației Muncii se schimbă cu numele lui Costin Georgian, fostul director al Metrorex, care a murit în noaptea dinaintea inaugurării stației Basarab, pe 25 august 1992.

Piața Victoriei, Ștefan cel Mare, Obor, Piața Iancului, Piața Muncii și Dristor 2 au primit numele piațelor și zonelor în care se află. Actuala stație Pantelimon s-a numit în trecut Antilopa, după fabrica de încălțăminte din apropiere.

Pare un model obişnuit care s-a pozat în bikini! Când priveşti fotografia cu atenţie, însă, lucrurile se schimbă total... Nici de poreclă nu e bun! Acesta este cel mai urât NUME din România! Şi poliţiştii se uită de două ori la buletin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x