- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Prin intermediul unei scrisori, Albert Einstein i-a dezvăluit fiului său cel mare, Hans Albert Einstein, metoda prin care poate învăța cel mai bine ceva.
În anul 1915, Albert Einstein trăia în Berlin, în timp ce soția lui de la acea vreme (prima), Mileva Marić, se afla la Viena, alături de cei doi fii ai lor - Hans Albert Einstein si Eduard „Tete” Einstein.
„Dragul meu Albert, ieri am primit scumpa ta scrisoare și m-am bucurat foarte mult. Mă temeam că nu-mi vei mai scrie deloc. Mi-ai spus atunci când eram în Zurich că te simți ciudat atunci când vin acolo. Așadar sunt de părere că ar fi mai bine dacă ne-am întâlni într-un loc diferit, unde nimeni nu va interveni în confortul nostru. În orice caz, insist ca în fiecare an să petrecem o lună întreagă împreună, ca să poți vedea că ai un tată căruia îi ești foarte drag și care te iubește. Poți, de asemenea, să înveți multe lucruri bune și frumoase de la mine, învățăminte pe care altcineva nu ți le-ar putea oferi cu ușurință”, îi transmitea Einstein fiului său în prima parte a scrisorii.
„Ceea ce am obținut prin atâta muncă asiduă nu este numai pentru străini, ci mai ales pentru băieții mei. Zilele acestea am terminat una dintre cele mai frumoase lucrări ale vieții mele. Când vei fi mai mare, îți voi povesti despre ea”, continua el.
Apoi, Albert Einstein a făcut referire la lecțiile de pian pe care le lua fiul său cel mare, declarându-se încântat că lui Hans Albert îi face plăcere să studieze acest instrument.
„Sunt foarte mulțumit să aud că îți place să cânți la pian. Aceasta și tâmplăria mi se par cele mai bune alegeri pentru vârsta ta, mai bune chiar decât școala. Deoarece acestea sunt activități ce se potrivesc foarte bine unei persoane așa de tinere cum ești tu”, îi mai scria fizicianul.
În ultima parte, Albert Einstein i-a divulgat fiului său care este modalitatea de a învăța cel mai bine.
„Să cânți la pian mai ales piesele care îți plac ție cel mai mult, chiar dacă profesorul nu ți le recomandă. Aceasta este modalitatea de a învăța cel mai bine – atunci când faci ceva cu atâta entuziasm încât nu-ți dai seama cum trece timpul. Eu însumi, câteodată, sunt atât de implicat în munca mea, încât uit de masa de prânz.Te sărut pe tine și pe Tete. Papa. Salutări mamei”, se încheie scrisoarea.
Hans Albert a fost inginer și profesor și a studiat la aceeași universitate ca părinții săi (Albert Einstein și Mileva Marić) - ETH Zurich. El a murit în anul 1973, la vârsta de 69 de ani, din cauza unor probleme cardiace, în timpul unui simpozion care a avut loc în Massachussetts.
Einstein și Marić au mai avut un fiu - Eduard, pe care geniul îl alinta „Tete”. Acesta avea talent la muzică și studia pentru a deveni psihiatru. Însă, la vârsta de doar 20 de ani a fost diagnosticat cu schizofrenie și a fost internat de numeroase ori într-un sanatoriu, unde a suportat șocuri electrice.
Mileva Marić l-a îngrijit pe Tete până la moartea ei, din anul 1948. De la decesul ei, Eduard și-a trăit cea mai mare parte a vieții în clinica de psihiatrie Burghölzli din Zurich.
Primul copil al lui Einstein și al Milevei Marić a fost o fiică, Lieserl Einstein, născută în anul 1902 și menționată într-o scrisoare a mamei ei către Einstein pentru ultima dată în anul 1903, când Mileva scria că este îngrijorată că fetița se îmbolnăvise de scarlatină.