Căutare Live

"Baba Dochia", traditii si semnificatii

In traditia populara, vinovata de zilele schimbatoare de la inceputul lunii martie este Baba Dochia. In perioada 1 - 9 martie, ea isi scutura din cand in cand cojoacele de ploaie sau zapada, motiv pentru care vremea este greu de prezis. Cei care vor sa vada cum le va fi anul isi aleg o "baba" in acest interval. Se spune ca daca este soare in ziua in care ti-ai ales baba, va fi un an bun, daca este timp rau, lucrurile vor sta pe dos.

In vechiul calendarul roman, anul incepea pe 1 martie, iar Baba Dochia il intruchipa pe cel care tocmai s-a incheiat. 1 - 9 martie este perioada in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere.

"Babele nu sunt asa rupte din context, vin si ele ca o continuare a Martisorului sau alaturandu-se acestuia intr-un context care trimite spre aceeasi semnificatie de inceput de timp este legata tot de calendar", a declarat Carmen Mihalache, etnolog la Muzeul Taranului Roman.

Ne alegem "baba" pentru a afla cum ne va merge in timpul anului. De multe ori, o facem in functie de ziua de nastere.

"Credinta este ca asa cum va fi acea zi atat ca vreme insorita, plina de ploaie, ca si desfasurare a ei, omul crede ca asa va decurge tot anul, viata sa va fi influentata de aceasta prezicere", a mai spus etnologul.

Din pacate, in zilele noastre, putini sunt cei care mai stiu semnficatia babelor.

Un video in care ar fi surprins impactul dintre un OZN si meteoritul care a lovit Rusia face furori pe Internet... Cluj, capitala mondiala Harlem Shake. Peste 3000 de tineri au dansat pe celebra melodie...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri