- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Tu, ăsta de le mai ai cu vorbele! Te-ai întrebat vreodată care este cel mai lung cuvânt din limba romană? Dicţionarul Explicativ al Limbii Române îţi spune tot despre lexemul care pune grav probleme chiar şi celor mai buni lingvişti
Cel mai lung cuvânt din limba română este "Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconioză" (Pneumono-ultra-microscopic-silico-volcano-conioză) şi are 44 de litere.
Este vorba despre formă lungă a cuvântului silicoză, care defineşte o boală profesională cronică ce îi afectează pe mineri. Acest termen a fost pentru prima dată menționat în Dicționarul Oxford al limbii engleze ca și un cuvânt fictiv, inventat în anul 1935 de către Everett M. Smith, președintele de atunci al Ligi Naționale de Puzzle.
Pe locul al doilea se află "Electroglotospectrografie" (25 de litere). Cuvântul a fost considerat cel mai lung din limba română după apariţia Dicţionarului Explicativ al Limbii Române din 1998 şi defineşte o metodă de stabilire a compoziţiei armonice a semnalelor vorbirii prin analiza impulsurilor obţinute cu electroglotograful.
Pe locul trei se afla un cuvânt format din 21 de litere: "Interdisciplinaritate".
CEL MAI LUNG CUVÂNT DIN LUME ARE NU MAI PUŢIN DE 189.819 DE LITERE!
Cel mai lung cuvânt din lume se găseşte în limba engleză şi, chiar dacă el nu poate fi tipărit în niciun dicţionar, motivul fiind unul simplu şi logic – acest cuvânt ar ocupa el singur mult prea multe pagini raportând la gradul său de utilizare în vorbire, este totuşi un cuvânt publicat în lucrări de specialitate şi în curs de acceptare de către Academia Regală Britanică.
Chiar dacă nu a fost tipărit într-un dicţionar, nici măcar unul tehnic, ca să nu mai vorbim de cel explicativ al limbii engleze, cel mai lung cuvânt din lume a fost publicat în lucrări ştiinţifice, în felul acesta el văzând lumina tiparului şi primind recunoaşterea binemeritată. Dar, pentru evitarea posibilelor greşeli de ortografie care ar fi putut induce pe cineva în eroare, cineva care s-ar fi încumetat să citească cele 189.819 litere ale cuvântului, a primit şi o denumire scurtă, de doar cinci litere: titin. Acesta fiind o proteină uriaşă prezenta în corpul oamenilor şi care funcţionează ca un arc la nivel molecular, fiind responsabilă pentru elasticitatea muşchilor umani.