O casă de licitaţii din Franţa a sfidat autorităţile mexicane şi a scos la vânzare artefacte precolumbiene

Casa de licitaţii Millon din Franţa a negat acuzaţiile făcute de Guvernul mexican că o vânzare a unor zeci de artefacte precolumbiene a fost ilegală şi a organizat o nouă licitaţie miercuri, informează Reuters.

Casa de licitaţii Millon din Franţa a negat acuzaţiile făcute de Guvernul mexican că o vânzare a unor zeci de artefacte precolumbiene a fost ilegală şi a organizat o nouă licitaţie miercuri, informează Reuters.

Ministrul mexican de Externe a spus marţi că 95 dintre cele 120 de piese scoase la licitaţie par a fi din culturi mexicane, inclusiv din emblematicul Teotihuacan, dar şi din culturile Olmeca şi Maya.

Preşedintele casei Millon, Alexandre Millon, a declarat miercuri pentru Reuters că Manichak şi Jean Aurance, listaţi ca proprietari ai artefactelor, au îndeplinit toate criteriile legale pentru a justifica dreptul de posesiune asupra colecţiei, pe care au sttrâns-o după ce s-au îndrăgostit de o piesă expusă într-o galerie din Paris în 1963.

„Problema pentru Mexic este că această colecţie este exemplară în toate sensurile: provenienţă, publicaţiile şi expoziţiile în care a fost inclusă. Ar trebui să fie o platformă pozitivă pentru Mexic”, a spus Millon.

Colecţia include sculpturi, măşti şi artefacte religioase de dinainte de anul 1000 î.e.n. şi până în secolul 18.

„Guvernul mexican ar trebui să se folosească de această licitaţie pentru a spune «priviţi această vânzare, de una ca asta avem nevoie» pentru a încerca sa oprească alte licitaţii care poate nu îşi iau aceleaşi precauţii”, a continuat Millon.

În ultimii ani au apărut tot mai multe discuţii privind returnarea de către colecţionari şi muzee a obiectelor în ţările de origine. Colecţionarii şi muzeele deseori au susţinut că acestea nu sunt îngrijite corespunzător.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a devenit primul lider vestic care, anul trecut, a iniţiat un demers în acest sens şi a promis că va returna statului Benin 26 de piese.

Sursa : news.ro

Parteneri
Cele mai simpatice nume pentru câini. Cum îți poți numi patrupedul
Ai adoptat recent un patruped și cauți nume pentru câini? Noul membru al familiei are nevoie de o denumire care să se potrivească nu doar cu personalitatea lui, dar care să fie și ușor de pronunțat de toată lumea din casa ta. 
Catine.ro
Ultimele știri