- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Un parazit care trăiește de obicei șerpi și canguri, cunoscut sub numele de Ophidascaris robertsi, a fost identificat pentru prima dată viu, într-un organism uman. Acesta a fost extras din creierul unei femei de 64 de ani, în cadrul unei proceduri chirurgicale, potrivit unui raport publicat de medici australieni în The Guardian. Inițial, cadrele medicale au identificat o "leziune neobișnuită" prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) în regiunea frontală a creierului pacientei, care prezenta simptome de pierdere a memoriei și depresie.
Viermele a fost extras "viu şi zbătându-se" din creierul unei femeii, în timpul unei intervenţii chirurgicale
Se crede că femeia a fost infectată prin consumul de plante comestibile contaminate cu larvele parazitului, provenite din excrementele de șarpe.
"Acesta este primul caz uman de Ophidascaris descris oriunde în lume", a declarat doctorul Sanjaya Senanayake, specialist în boli infecţioase. "Din câte ştim, este, de asemenea, primul caz care implică creierul unei specii de mamifere, umane sau nu", a adăugat el.
Această descoperire a făcut obiectul unui articol în revista Emerging Infectious Diseases. "Nu este niciodată uşor sau dezirabil să fii prima persoană din lume care se îmbolnăveşte de ceva", a adăugat Dr. Senanayake, "Nu pot să exprim suficient de mult admiraţia noastră pentru această femeie, care a dat dovadă de răbdare şi curaj pe tot parcursul acestui proces", a spus medicul.
Potrivit doctorului Senanayake, este "probabil ca şi alte cazuri să fie identificate în viitor", citează News.ro.
Simptome comune: dureri abdominale şi diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră şi transpiraţii nocturne
Femeia de 64 de ani din sud-estul statului australian New South Wales, a fost internată pentru prima dată la spitalul local la sfârşitul lunii ianuarie 2021, după ce a suferit trei săptămâni de dureri abdominale şi diaree, urmate de o tuse uscată constantă, febră şi transpiraţii nocturne.
În 2022, simptomele ei au inclus, de asemenea, pierderi de memorie şi depresie, ceea ce a determinat medicii locali să o trimită la spitalul din Canberra. O scanare RMN a creierului ei a evidenţiat anomalii care necesitau o intervenţie chirurgicală.
Medicul a atras atenţia că pacienta ar trebui tratată pentru eventuale larve care ar fi putut invada şi alte părţi ale corpului ei, cum ar fi ficatul. Dar având în vedere că niciun pacient nu a mai fost tratat pentru un astfel de parazit înainte, trebuie avut grijă.
Unele medicamente, de exemplu, ar putea declanşa o inflamaţie pe măsură ce larvele mor. Inflamaţia poate fi dăunătoare pentru organe, cum ar fi creierul, aşa că trebuie să administreze şi medicamente pentru a contracara orice efecte secundare periculoase, noteză sursa citată mai sus.
Iluzie optică virală! Privește atent imaginea cu lebădă și descoperă unde se ascunde inima. Puțini sunt cei care reușesc... La 35 de ani ești deja "bătrână" pentru unii anajatori. Țara în care "floarea vârstei" la femei este...