Antena Căutare

Oamenii nu se nasc geniali, ci devin geniali

Cine crede ca oamenii se nasc geniali si nu pot deveni geniali pe parcursul vietii s-ar putea insela amarnic. Asta sustine scriitorul David Shenk, potrivit caruia inteligenta si talentul sunt caracteristici care pot fi „antrenate”. Acesta isi bazeaza teoria pe descoperirile realizate de oamenii de stiinta in ultimii ani, arata BBC News.



In urma cu un secol, oamenii de stiinta priveau genele ca pe niste roboti si multi dintre noi am ramas cu aceeasi idee. In ultimii ani insa, oamenii de stiinta au reusit sa demonstreze ca ereditatea se afla intr-un proces de continua dezvoltare. Cercetatorii au realizat ca genele umane interactioneaza cu mediul inconjurator.

„Factorii genetici nu pot fi studiati separat de mediul lor", a declarat Michael Meaney, profesor la Universitatea McGill din Canada. O parere asemanatoare are si Patrick Bateson, profesor la Universitatea Cambridge. „Fiecare individ are capacitatea de a se dezvolta diferit", este de parere cercetatorul. Inteligenta, personalitatea, capacitatile fizice, toate acestea sunt determinate de modul in care ne traim viata.

Articolul continuă după reclamă

Asta nu insemna insa ca genele nu au o importanta semnificativa. Fiecare om este diferit si se naste cu anumite capacitati, insa cercetarile recente arata ca aceste abilitati pot fi dezvoltate. Noua teorie a cercetatorilor va avea nevoie de foarte mult timp pentru a fi inteleasa si pentru a prinde radacini in mintea oamenilor, mai ales ca, timp de zeci de ani, ne-a fost indusa ideea ca ne nastem cu un nivel de inteligenta fix si ca majoritatea oamenilor sunt mediocri.

Inventatorul notiunii de IQ (intelligence quotient), Alfred Binet, definea inteligenta drept „un set de competente in dezvoltare", aminteste Robert Sternberg, profesor la Universitatea Tufts din SUA. „Persoanele cu rezultate academice de exceptie nu se nasc neaparat mai destepti decat ceilalti, ci muncesc mai mult si au mai multa auto-disciplina", considera si cercetorii Mihaly Csikszentmihalyi, Kevin Rathunde si Samuel Whalen.

Aceeasi regula poate fi aplicata si talentului. Numai astfel se poate explica de ce sportivii sau artistii din ziua de azi sunt mai talentati decat generatiile precedente. Cu toate acestea, ar fi o naivitate sa credem ca oricine poate face absolut orice. Noile studii ne arata insa ca este o prostie la fel de mare sa credem ca majoritatea oamenilor se nasc mediocri si limitati.

Capacitatile fizice sau psihice ale oamenilor nu sunt batute in cuie. Sunt maleabile si pot fi modelate. Cu modestie si determinare, orice om poate realiza fapte mari, conchide autorul cartii "The Genius in all of us".

Sursa: antena3.ro

Foto: Hepta

VIDEO! Patinoar trasformat intr-o imensa tabla de sah in SUA... VIDEO! Schi pe ghetari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x