Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Patru mari sărbători religioase în luna iunie 2020. Ce trebuie să știi despre fiecare în parte dacă ești creștin ortodox

Prima lună de vară aduce și cele mai multe sărbători în calendarul ortodox. Prăznuim patru evenimente religioase importante: Pogorârea Duhului Sfânt, Lunea Sfântului Duh (Rusaliile), Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul (Sânzinele), apostolii Petru şi Pavel.

Patru mari sărbători religioase în luna iunie 2020. Ce trebuie să știi despre fiecare în parte dacă ești creștin ortodox

Sărbători religioase luna iunie 2020

7 iunie este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, iar pe

8 iunie este Lunea Sfântului Duh. În ambele zile sunt celebrate Rusaliile.

24 iunie este Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sau Sânzienele

29 iunie sunt prăznuiţi apostolii Petru şi Pavel. Sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel este precedată de postul sfinţilor apostoli, care începe pe 15 iunie.

Prăznuim și Sâmbăta morţilor sau Moșii de vară, care are loc întotdeauna în ajunul Rusaliilor. Credincioşii obişnuiesc să dea de pomană pentru cei care nu mai sunt printre noi. Mâncarea care urmează să fie împărţită se pune în vase de lut, de lemn sau de porţelan, împodobite cu flori,iar cănile, ale căror toarte trebuie să fie împodobite cu flori şi cireşe.

Cea mai puternică rugăciune către Dumnezeu-Duhul Sfânt

Pogorârea Dugului Sfânt - Rusaliile

Pogorârea Duhului Sfânt sau Rusaliile este sărbătoarea creștină care comemorează pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Hristos. Rusaliile se celebrează în fiecare an la 50 de zile după Paşte. Există credinţa că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, şi se va îmbolnăvi de boala cunoscută sub denumirea populară de “luat din Rusalii”.

Sânzienele - Sfântul Ioan Botezătorul

Rusalii - Lunea Rusaliilor: ce nu e bine să faci în Lunea Sfântului Duh

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sau Sânzieneșe este pe 24 iunie. Sânzienele sunt femei frumoase cu puteri magice, ce umblă prin pădurile prin care nu calcă picior de om. În această zi, oamenii nu trebuie să lucreze, ci să le cinstească așa cum se cuvine, pentru a fi răsplătiți cu roade îmbelșugate, copii frumoși și sănătoși şi sănătate.

Sânziene - Ce se blestem atragi astăzi dacă te speli pe cap! Nu face asta sub nicio formă

Sfinții apostoli Petru și Pavel

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este cunoscută în popor și sub denumirea de Sânpetru de vară. Sânpetru de vară indică și miezul verii agrare sau perioada secerișului. Sfântul Petru este cunoscut ca patronul agriculturii. În această zi, este bine ca gospodarii să calce ceapa și usturoiul, pentru a avea roade din belșug.

Recomandari